Папа Бенедикт XVI се оттегля на 28 февруари.

Говорителят на Ватикана, отец Федерико Ломбарди посочи, че папата ще се оттегли в 19.00 часа на 28 февруари, оставяйки длъжността свободна, докато не се избере наследник.
Той допълни, че решението е изненадващо за всички и дори най-приближените му не са знаели за това.

85-годишният папа беше избран през април 2005 г. след смъртта на Папа Йоан Павел II, като при избирането си той беше на 78 години, с което стана най-възрастният папа в историята.
Той е роден на 16 април 1927 г. под името Йозеф Ратцингер. Бенедикт, който е 265-ият поред папа, е шестият германец избран да служи като папа и първият от 11-ти век досега.

Папата е заявил, че съзнава тежестта на взетото решение. Той посочва в специално изявление, че ще се оттегли, защото повече няма сили да изпълнява задълженията на поста си.

Бенедикт ХVI:
Силите ми вече не са подходящи за достойно служене на папския престол
Още...

85-годишният папа посочва, че е забелязал, че силата му намаляват през последните месеци "до такава степен, че аз трябваше да призная неспособността си адекватно да изпълнявам задълженията, които са ми възложени".

"Поради тази причина, и това, че добре осъзнавам сериозността на този акт, с пълна свобода декларирам, че се отказвам от поста Римски папа, наследник на Свети Петър", заявява Бенедикт, цитиран от Ватикана.

Според Кодекса на каноническото право (член 332 § 2): "Ако се случи римският папа да подаде оставка от поста си, се изисква потвърждение, че решението за оставка е взето свободно, а не е поискано от никого".

Оттеглянето от папския престол не е прецедент, но е първото в модерната история на Ватикана.

През 1045 г. Папа Бенедикт IX се е съгласил да абдикира заради финансови изгоди. През 1046 г. Папа Григорий VI абдикира заради скандала около Бенедикт. През 1047 година умира Папа Климент II и Папа Бенедикт IX отново поема римокатолическия пост.
През 1294 година Папа Селестин V абдикира. Само пет месеца след избирането му Папа Селестин V приема декрет, който позволява на главата на Римокатолическата църква да абдикира.
Последният абдикирал папа е Григорий XII (1406-1415) заради Великата западна схизма.

Европейски лидери шокирани от решението на папата
Още...

Припомняме, изборът на нов папа се прави от конклава (събрание на Колегията на кардиналите) според правила, описани в апостолическата Конституция "Universi Dominici gregis" ("Цялото паство на Господа", издадена през февруари 1996 година от предишния папа Йоан Павел ІІ).

Според този документ, Светият Отец трябва да бъде избран на събранието на кардиналите, всеки от който към момента на оттеглянето на сегашния понтифик не трябва да има навършени 80 години. При това броят на участниците в конклава не може да надвишава 120 души.
Според Апостолическата конституция конклавът трябва да се свика между 15 и 20 дни след смъртта или оттеглянето на папата.

Събранието заседава в Сикстинската капела във Ватикана.
Самата дума "конклав" идва от латинския израз "cum clave" ("под ключ"), която е свързана с древна традиция да се изолират от външния свят кардиналите, които са се събрали за избирането на новия римски понтифик.

Следващият папа - латиноамериканец?
Още...

Гласува се докато един от кандидатите не набере две трети плюс един от гласовете. След всяко гласуване бюлетините се изгарят. Наблюдателите отвън чакат да се появи пушек от комина на Сикстинската капела.
Ако няма резултат, към бюлетините се добавя специален черен прах и димът става черен, което означава, че изборът продължава.
Белият пушек означава, че е избран нов папа.

"Трябва да имаме нов папа за Великден", каза пред репортери отец Ломбарди. (Тази година католическият Великден е на 31 март - бел.ред.).