Стачка на медиците от "Пирогов" няма да има.

Постигнато е споразумение между стачния комитет на института за спешна медицинска помощ и представителите на здравното министерство.
Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Матей Матеев по време на пресконференция в здравното министерство.

Договорено е утре министърът на здравеопазването ще обяви конкурс за нов изпълнителен директор на болницата.
До 4 юли стачният комитет ще направи своето предложение за членове на борда на директорите.

Ще започне да се изготвя методика, по която да се субсидират тежките спешни случаи в болницата, като тези разходи ще бъдат поемани от Министерството на здравеопазването. Според определената методиката разходите ще надвишават стойностите на клиничните пътеки и това ще се отрази и на заплащането на труда.

Преговорите за фонд "Работна заплата" ще се обсъждат на отраслово ниво, като ще бъдат включени и представители на стачния комитет.

От двата синдиката са подписали споразумениетоq макар и с особено мнение, като представителите са подчертали, че увеличението на заплатите трябва да стане факт.

По-рано днес пироговци дадоха последен срок - до 12.00 - бордът и ръководството на болницата да подадат оставки.

От болницата заявиха, че зад директора д-р Спас Спасков и целия борд стои ДПС, затова те публично на редовния си 30-минутен протест призоваха Ахмед Доган да оттегли подкрепата си от настоящото ръководство.

На протеста Кръстю Пенчев поиска вот на доверие от своите колеги, тъй като името му беше замесено в скандален запис на разговор с Димитър Желязков - Митьо Очите. Протестиращите пироговци единодушно подкрепиха Пенчев като ръководител на стачния комитет.

След това на среща между контактна група от министерството, водена от заместник-министъра на здравеопазването д-р Матей Матеев, и членовете на Съвета на директорите на „Пирогов" бе взето решение да няма промени в ръководството.

Като промяна в статута на „Пирогов" и структурни реформи бе предвидено създаването на ново дъщерно дружество, което да поеме амбулаторните прегледи "на входа" на Пирогов.