В Министерството на здравеопазването се срещнаха Контактната група на Министерството, ръководена от заместник-министъра на здравеопазването д-р Матей Матеев, и членовете на Съвета на директорите на „Пирогов" по решаване на проблемите, възникнали в лечебното заведение.

На срещата бяха обсъдени предложенията за преструктуриране и реорганизация на „Пирогов", за оптимизиране на работата на болницата и повишаване на нейните приходи.
Те бяха внесени от Съвета на директорите на болницата.

Сред промените, които ще бъдат реализирани в краткосрочен порядък, е регистрирането на ново дъщерно дружество, което ще поеме извършваната сега амбулаторна дейност на „входа" на болницата.
Процедурите за неговата регистрация са финализирани. Предложенията включват и реорганизация на стопанската дейност на болницата.

Едновременно с преструктурирането на болницата Съветът на директорите ще представи в МЗ проект за оптимизиране на разходната част,  включително и средствата за работна заплата, на лечебното заведение.
Целта е да се намерят допълнителни възможности за увеличаване на възнагражденията.

Веднага след тази среща при зам. министъра са влезли представители на стачния комитет на болницата.
Припомняме, тяхното условие бе до 12.00 часа днес бордът на Пирогов за подаде оставка, в противетн случай утре - 3 юли, сутринта започва ефективната стачка на пироговци.

Междувременно директорът на болницата д-р Спас Спасков бе категоричен, че няма да подаде оставката си.

Няма да го направя, докато този, който ме е назначил, не ми я поиска, каза пред журналисти директорът на болницата след среща с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски и заместник-министрите на здравеопазването.

Припомняме, преди дни Гайдарски обяви, че одита на болницата не е констатирал нарушения и затова няма повод да освобождава Спасков.

Няма да има промени и в състава на съвета на директорите, стана ясно от изявлението на зам.-министъра на здравеопазването и председател на борда на директорите на "Пирогов" д-р Атанас Додов.