Седем от деветимата членове на организираната престъпна група на Черния Роди вече имат повдигнати обвинения. Това съобщават от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Предстои в обвиняеми да се превърнат и други двама, които в момента изтърпяват наказания по други дела. Двама от групата - Недялко Цветков - Чубака и самия й тартор Радослав Калчев-Черния Роди са привлечени задочно като обвиняеми.

И към момента те продължават да бъдат в неизвестност и да се издирват от полицията.

Обвинени като участници в престъпната стругрупа за убийства, телесни повреди и принуда, са Николай Илиев, Галин Мирчев, Николай Тошев, Мирослав Михалев и Деян Михалев.

Ще бъдат повдигнати обвинения на Петър Благоев и Христо Георгиев, които са в затвора.

Николай Илиев бе задържан на 21 януари 2015 г. при спецоперация на ГД „Криминална полиция" под ръководството на Специализираната прокуратура. На 24 януари 2015 г. Специализираният наказателен съд наложи на Илиев мярка за неотклонение „задържане под стража". Делото по мярката му за неотклонение на втора инстанция е насрочено за 3 февруари 2015 г.

В ареста са Галин Мирчев и Николай Тошев, те са задържани по друго дело на Специализираната прокуратура - за наркоразпространение. На Мирослав Михалев и Деян Михалев е наложена мярка за неотклонение „Подписка".

Доказателствата на държавното обвинение до момента сочат, че групата е действала от 2004 година.

Припомняме, че именно тази група от МВР свързаха с убийствата на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му, както и с ликвидирането на варненския бизнесмен Борислав Манджуков.

Стана ясно, че тарторът на групата Радослав Калчев е напуснал страната на 11 януари. Именно той, според зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, в един момент решил, че заедно с наркоразпространение, хората му могат да изпълняват и мокри поръчки. Рязане на уши и пръсти, чупене на ръце и крака, убийства са сред бруталните прояви на групата. Освен тях обаче са извършвали палежи и изнудвания. Групата се е характеризирала с  йерархичност и всеки е отговарял за определена задача.