Управителят на Здравната каса д-р Нели Нешева е дарила бонуса си на сдружението "Деца и юноши".

Нешева е дарила за благотворителност получената от нея в съответствие със Закона за здравното осигуряване сума за допълнително възнаграждение през 2011 г. както обеща в петък миналата седмица.

Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК. Дарена е пълната стойност на получената сума - 12 156 лв.

Договорът за дарението е подписан между д-р Нешева и Мариана Писарска - представител на сдружението "Деца и юноши", в присъствието на двама юристи.

Волята на дарителя е да подкрепи дейностите в Центъра за работа с деца на улицата, като дарените средства да бъдат използвани за храна и облекло от първа необходимост, медицински услуги, образователна и спортна дейност на децата и юношите, които живеят на улицата.

Днес парламентарната група на ГЕРБ трябва да реши за оставката й.

В същото време обаче много здравни организации, включително и лекарският съюз, се обявиха в подкрепа на Нешева.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов заяви, че моментът е крайно неподходящ за смяна на директора на Националната здравно осигурителна каса.

„Защото се финализира подписването на индивидуалните договори на изпълнителите с касите, прехвърлят се дейности от Министерството към касата: Хемодиализа, Онкология и други, които трябва да преминат гладко", посочи Райчинов.

Национален Алианс на Хора с Редки Болести също изрази притеснения какво ще се случи с болните след смяната в НЗОК и заяви, че сътрудничеството с Нешева е било добро.

И българската стопанска камара се обяви в подкрепа на шефката на Здравната каса.