Парламентарната група на ГЕРБ ще реши днес дали да бъде приета оставката на управителя на Здравната каса Нели Нешева.

Припомняме, във връзка със скандала около директорът на НЗОК Нели Нешева заради получените бонуси, премиерът Борисов й поиска оставката. Малко по-късно от пресцентъра на управляващите съобщиха, че след среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев шефката на Здравната каса Нели Нешева е подала оставка.

Информацията за бонусите разкри в парламента Димо Гяуров от Синята коалиция. Подуправителят на касата, по негови данни, пък получил около 22 000 - 23 000 лева бонус.

Нешева, обаче, получи и подкрепа за работата си.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов заяви, че моментът е крайно неподходящ за смяна на директора на Националната здравно осигурителна каса.

„Защото се финализира подписването на индивидуалните договори на изпълнителите с касите, прехвърлят се дейности от Министерството към касата: Хемодиализа, Онкология и други, които трябва да преминат гладко", посочи Райчинов.

Национален Алианс на Хора с Редки Болести също изрази притеснения какво ще се случи с болните след смяната в НЗОК и заяви, че сътрудничеството с Нешева е било добро.

И българската стопанска камара се обяви в подкрепа на шефката на Здравната каса.

Д-р Нешева стана жертва на недъзите на системата на здравеопазване, се казва в позиция на БСК по повод оставката на управителя на НЗОК.

Зад активната медийна кампания срещу ръководството на НЗОК прозират лобистки интереси на засегнати от новите правила за движение на финансовите потоци, включително по отношение финансирането на здравните заведения и търговете за лекарства, твърдят от работодателската организация.