Изготвянето на "пътна карта", включваща план за действие в краткосрочен и дългосрочен период с цел стабилизиране на осигурителната система в страната - това е целта на насрочената за петък Тристранка.

След среща с представители на бизнеса социалният министър Тотю Младенов съобщи по време на пресконференция, че във въпросната пътна карта ще влязат одобрени на тази среща мерки, предложени от правителството, синдикатите и бизнеса.

Сред предложенията на правителството са, освен записаното в закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО), от 1 януари 2012 г. правото на пенсия да се увеличи от 25 на 27 години стаж. През 2012 г. пенсиите няма да се осъвременяват.

От 1 юни 2012 г. до 31 декември 2012 г. минималната пенсия ще се увеличи от 136 на 145 лв. От 1 януари 2012 г. се увеличава възрастта за пенсиониране с една година за жените и за мъжете. От 2014 г. поетапно възрастта ще се увеличава с четири месеца, докато не достигне 63 години за жените и 65 за мъжете, каза Младенов.

От 1 януари 2013 г. пенсиите ще се осъвременят с индекса на потребителските цени, т.в. чрез инфлацията, като това ще става на базата на предходната година.

Той припомни някои обсъждани със синдикатите техни искания: да се криминализира укриването на неплащането на осигурителни вноски, работните заплати да бъдат изплащани само по банков път, да се подобри събираемостта на осигурителните вноски.
Друго предложение на синдикатите е освен инспекторите по труда и данъчни инспектори да могат да контролират неспазването на трудовото законодателство.

По отношение на увеличаването на възрастта за пенсиониране с една година представителите на бизнеса ще поискат оценка на въздействието, за да се види как тази мярка ще повлияе върху младежката безработица и емиграция.

Социалният министър изтъкна ефектите, които се очакват при реализирането на обсъжданите мерки: "Като акумулиран ефект се очаква намаляване на дефицитите в осигурителната система, които в момента са 1,9 млрд. лв.".
Предвижда се през 2017 година дефицитите на бъдат намалени с 2,3 млрд. лв., като това намаление се прогнозира въз основа на намалените разходи, без да се отчита повишаването на приходите.

Тотю Младенов успокои, че правото на пенсия не се погасява по давност и поясни, че всички, които през тази година са изпълнили условията за пенсиониране (години и стаж) ще могат да се пенсионират през 2012 година и следващите години, независимо от това дали ще настъпят промени в условията за пенсиониране.
Според оценките на НОИ засегнати от повишаването на възрастта за пенсиониране ще бъдат 17 800 души - 15 000 души - 3-та категория; 1000 човека по чл. 69 (военни) и 1 800 души 1-ва и 2-ра категория.

Социалният министър изтъкна, че вдигайки с 1 година възрастта за пенсиониране н акатегорийните работници и запазвайки точковата система, на практикасе намалява стажът. По думите му ефективната възраст за пенсиониране на рабониците 1-ва и 2-ра категория в момента е с няколко години над изискуемия, т.е. и сега те работят по-дълго.

Всички тези мерки са с цел да гарантираме минимума при изостряне на финансовата и икономическата криза, както и заради натиска, който се оказва и който ще бъде оказван върху осигурителната система", заяви Младенов и изрази надежда в петък синдикатите също да дойдат на срещата.

„Преосмислянето структурирането на ТЕЛК-овете е друга идея, предложена ми по време на срещата миналата седмица, като има идея те да преминат към НОИ", заяви Тотю Младенов и поясни, че по този начин този, който изплаща инвалидните пенсии ще може да ги контролира.

От своя страна Божидар Данев изрази категоричната позиция на бизнеса, че трябва да бъде повишено доверието в пенсионната система и тя да бъде направена по-прозрачна. Едно от техните предложения е въвеждане на лични вноски за всички държавни служители, без да се промени нетното им възнаграждение.
Предложението им министерствата да търпят санкции, ако забавят осигурителни вноски социалният министър определи като абсолютно конструктивно и изказа своята подкрепа за него.

Друго предложение на бизнеса е Фонд ранно пенсиониране и Фонд за лицата от първа и втора категория да бъдат обособени в отделни пера към НСИ, като по думите на Божидар Данев това ще осигури чистота в приходната и разходната част.
Данев каза още, че със социалното министерство са се договорили за изваждане от осигурителния институт на плащанията за детска инвалидизация.

Данев също подчерта, че събираемостта на осигурителните вноски е ниска, а чрез предложеното от тях намаляване на санкционните лихви от 20 на 10% ще увеличи с няколкостотин милиона средствата в НОИ.