Създаването на Мюсюлмандемократическата партия противоречи на Конституцията. Това каза премиерът Бойко Борисов в Пловдив, като допълни, че е възложил проверка на службите, а решението ще бъде съобразено с това, което повелява Конституцията.

Междувременно и ВМРО излязоха със становище за новата партия от с. Славяново, в което също се твърди, че тя противоречи на закона.

След случая с Адем Кенан и неговата нерегистрирана Турска демократическа партия, ставаме свидетели на поредната провокация по тази тема, този път дело на други „борци за права и свободи" - Али Юзеиров и брат му Юзеир, се казва в изявлението на партията.

РЗС:
ДПС стои зад създаването. Винаги, когато ДПС е в тежко политическо състояние, то измисля начини, с които да радикализира българското общество на религиозен принцип
                    Още...

Според ВМРО целите на подобен род провокации са ясни - да се насажда омраза, да се създава илюзия, че в България се нарушават граждански права, че се осъществява дискриминация на религиозна и етническа основа.

Целта на всички тези действия е дискредитирането на България и нейните институции, категорични са те.

От ВМРО смятат, че за хора като Юзеирови етичните норми на исляма са преклонение пред потисниците, грабители на българския народ и припомнят, че Юзеиров издигна паметник на незнайния турския войн в село Славяново, община Попово, където се създаде и партията му „Мюсюлмански демократичен съюз".

Тези актове са меко казано връх на цинизма, израз на омраза и отявлен, беснеещ антибългаризъм. Да вдигаш паметник на тези, които клаха в Батак, Перущица и Клисура, които дойдоха като завоеватели, с едничката цел да потискат, да убиват и грабят, е пълно безумие.

ВМРО се възмущават и от факта, че Юзеиров смята химна на партията „Изгрей зора на Свободата" за обиден - интересно е как една патриотична песен може да бъде обидна за български гражданин, питат от партията на Каракачанов.

В становището им се призовават прокуратурата и ДАНС да се заемат незабавно със случая и да бъде изпълнена заповедта на областния управител на Търговище, за разрушаване на паметника в Славяново.

Ако до петък паметникът не бъде разрушен в събора активисти се заканиха да го разрушат.