Създаването на Мюсюлман-демократически съюз (МДС) е доказателство за нуждата от Закон за културно-историческото наследство.

Тази позиция изрази Димитър Абаджиев - зам.-председател на РЗС.
Той каза още, че консерваторите ще настояват пред Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да бъдат обсъдени заплахите за националната сигурност и по-точно заплахите, свързани със съществуването на радикален ислям у нас.

Припомняме, на същата пресконференция РЗС поискаха президентът Първанов да свика КСНС заради Закона за културно-историческото наследство.

Абаджиев уточни, че в Закона за културно-историческото наследство няма един текст, касаещ българския език и православието.
Според него създаването на МДС и Български червен полумесец е ярко доказателство за разграждането на двора на културно-историческото наследство и българската нация като цяло.

„Това е тема, по която българската държава трябва да реагира", категоричен е Димитър Абаджиев.

От РЗС смятат, че ДПС стои зад създаването на МДС, че от партията на Сокола са създали средата за съществуването на радикален ислям у нас.

Според Абаджиев не е изключено „тайно и подмолно" именно ДПС да стоят зад МДС. Целта според Абаджиев е да се създаде усещането в обществото, че ДПС е нормалната партия - гарант за етническия мир.

Винаги, когато ДПС е в тежко политическо състояние, то измисля начини, с които да радикализира българското общество на религиозен принцип", смята Абаджиев.

Той допълни, че след такива моменти ДПС се появява „на бял кон" като една добра партия на всички българи - и на мюсюлмани, и на християни. Така според Абаджиев се е случило и през 1997 г.

Освен това според Абаджиев изборът от МДС на османския военен марш, с който османските орди са нахлували в България през 14 век за партиен химн е цинична подигравка с българската нация.

На въпрос защо точно сега ДПС ще създават мюсюлманска партия, Абаджиев отговори:
„Точно сега е нужно, точно сега натискът на обществото срещу ДПС е най-силен".

Консерваторите настояват ДАНС и прокуратурата да се намесят във връзка със създаването на МДС. Ръководството на ДАНС ще бъде изслушано в Комисията за контрол на ДАНС на тема „Национална сигурност и радикален ислям у нас".