Сръбският премиер Александър Вучич остро критикува резолюцията, приета от Европейския парламент относно лидера на националистите Воислав Шешел, когото наскоро съдът в Хага освободи временно за лечение в страната му, предаде B92.

Според приетия от евродепутатите парламент, трибуналът в Хага е призован да преразгледа решението си за освобождаването, а властите в Белград - да се дистанцират от изявленията на съдения за военни престъпления Шешел, който веднага след завръщането си преди хиляди съмишленици се закани да смени властта и курса на страната. В текста се оправят критики, че Белград не е реагирал на завръщането му.

По думите му, тази резолюция е оскърбителна и той не разбира лицемерието и опитите да се вреди на образа на съвременна Сърбия, която е много далече от Шешел. Той благодари на някои от депутатите, сред които и българските, които по време на дебатите преди гласуването са се опитали да убедят колегите си, че това не е правилна позиция.

Той припомни, че решението на Хага не е било съгласувано с правителството в Белград и нямат право да отправят подобни обвинения. Той попита защо не е имало подобна резолюция за освобождаването на хърватския генерал Анте Готовина, от когото бяха снети обвиненията за престъпления срещу сърбите по време на войната в Хърватска през 1995 г.

На вчерашното си заседание, хърватското правителство призова Европа да притисне Сърбия по отношение на Шешел, който би върнал назад отношенията в региона.

Самият лидер на националистите обяви, че няма да се върне доброволно в Хага, а ще трябва да бъде арестуван и отведен.