Около 10 000 поддръжници на лидера на сръбските радикали Воислав Шешел се събраха на митинга в негова подкрепа, предаде АФП.

Този митинг е възприеман като важен тест за влиянието на съдения за военни престъпления от трибунала в Хага Шешел в страната му.

Той заяви, че Сърбия трябва да определи курса си - на Изток или на Запад, където по думите му, са всички врагове. Сърбия няма да чака края на мамдата на това правителство, а още през следващата година ще бъдат проведени избори, които националистите ще спечелят, заяви той.

Участниците са развявали знамената на Сърбия и Русия, заедно с портрета на Шешел са издигали  и този на руския президент Владимир Путин, както и лозунги срещу ЕС и НАТО.

Както News.bg съобщи по-рано, той бе пуснат от трибунала в Хага, където тече делото срещу него за военни престъпления, за да се лекува от рак в Белград.

При пристигането си на летището в Белград, той бе посрещнат от стотици свои съмишленици като герой и се закани, че се връща не само за лечението си, а основната му цел е  да смени властта в страната. Шешел нарече президента Томислав Николич и премиера Александър Вучич предатели и слуги на Запада.

Той обяви също така, че няма да се завърне доброволно в Хага, ако съдът го призове да направи това. Няма да се крия, но ще трябва да ме арестуват, каза националистът.

Шешел се предаде на Хагския трибунал през 2003 г., процесът срещу него започна през 2007 г. Той получи няколко присъди за обида на съда. Известни са изказванията му, че трибуналът е чудовище на Запада, което съди такива като него без доказателства.