Аз лично очаквах в малко по-голяма степен да бъдат отчетени огромните усилия на съдиите.

Това заяви председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев пред медиите по повод на последния доклад на ЕК по механизма за партньорство и сътрудничество, където има редица критики към съдебната ни система.

Длъжен съм да застана пред вас преди всичко заради моите колеги съдиите, пред които миналата година стояха с 15 % повече дела за разглеждане, съдиите, които увеличиха скоростта на правораздаване с повече от 26 % постановени съдебни актове", каза той.

Цветанов „захапа" шефа на ВКС
                                    Още...

Председателят на ВКС заяви, че е съгласен с говорителя на ЕК Марк Грей, че докладът не е нито положителен, нито отрицателен и го определи като партньорски.
Въпреки усилията, настоящият доклад съдържа констатации за определени слабости, заяви съдия №1.

По думите му първо докладът трябва да бъде прочетен правилно и препоръките да бъдат анализирани, за да се покаже ангажимент за изпълнението им и преди всичко да се предприемат реални стъпки за тяхното изпълнение.

Част от изводите и констатациите можеха да бъдат други, ако комуникацията беше по-добра, подчерта Лазар Груев.

„Веднага след миналогодишния доклад изпратих писма до всички съдилища да се очертаят задачите, които предстоят. Тогава употребих на два пъти една и съща дума - заедно. Първо тук в България трябва да осъзнаем значението на тази дума и след това да говорим за комуникация с европейските ни партньори", подчерта висшият магистрат.

По думите на Лазар Груев комуникацията с ЕК следва да се подобри, като припомни, че основно тя се осъществява от правителството.

Той увери, че ще се направи всичко необходимо за коректното информиране на колегите им в Брюксел, за да може повече на брой факти да достигнат до ЕК, на базата на които да бъде изготвен докладът през 2012 година.

Очевидно ЕК вижда необходимост и от увеличаване на професионализма и квалификацията на съдиите, заяви Груев.

Повишаването на квалификацията на дознателите например ще има пряко отношение към доказателствата. Той припомни, че през 2009 година са проведени 38 регионални обучения в страната, а през 2010-та 60 регионални обучения, в които са участвали 1691 съдии.

Ще се работи за интензифициране на работата на регионалните съдилища с европейски експерти, заяви Груев като подчерта, че за момента много добро е взаимодействието между районните апелативни съдилища в Пловдив, Варни и Велико Търново със съдилищата в Германия.

Висшият магистрат призова за по-близък диалог на съдиите с българското общество, като направи уточнението, че е нужна по-сериозна активност на пресофисите на отделните съдилища.

В България няма проблем с оправдателните присъди и не може да има. България е държавата с най-висок процент на осъдителните присъди в цяла Европа. Никъде оправдателните присъди не са толкова малко, както у нас, подчерта председателят на ВКС.

По думите на Груев оправдателните присъди по знаковите дела са 4. Не може да се искат 100% осъдителни присъди. Може да се искат, ако доказателствата по делото позволяват това, смята Лазар Груев.

Той отбеляза, че за присъдите се съди по крайните резултати. „Ако докладът беше излязъл на по-ранен етап, щеше да бъде оправдателна присъдата срещу братя Галеви, а в един по-късен етап Апелативният съд постанови осъдителна присъда. Съдебното производство е един низ от инстанции, то трябва да приключи, за да се види какъв е резултатът", подчерта Лазар Груев.