Делян Пеевски е предложен на 42-то Народно събрание от министър-председателя Пламен Орешарски, съгласувано с ръководството на БСП и ДПС. Формално предложението е направено от господин Орешарски, съгласувайки го с двете партии, подкрепящи правителството.

Това е „кристално ясният и конкретен" отговор на въпроса кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, даден от лидера на ДПС Лютви Местан в кулоарите на парламента в първия работен ден, след като Конституционният съд остави Пеевски като депутат.

Делян Пеевски не се появи в парламента
Още...

ДАНС си има председател и той се казва Владимир Писанчев, отвърна лидерът на ДПС на въпрос дали, след като името на Пеевски е било изчистено, той отново ще бъде предложен за същия пост.

„Заявявам категорично, че решението на Конституционния съд е част от Конституцията на България и несъгласието с неговите решения или организирането на протести срещу решения на КС по същество са несъгласие със самата Конституция", обяви Местан.

Според него няма значение дали решението е взето с пълно мнозинство от конституционните съдии и въпреки това то е безспорно.
„Делян Пеевски е избран за народен представител по волята на избирателите", настоя лидерът на ДПС.
„Мисля, че подценявате господин Пеевски", отвърна той на питане дали Делян Пеевски сам е писал пратеното от него вчера становище.

В текста са оставени много интересни въпроси, които би трябвало да дадат теми за журналистически разледвания, счита Местан. Такъв е въпросът например дали олигархията се е пръкнала в България с избирането на Пеевски за шеф на ДАНС.

На въпрос дали Делян Пеевски е олигарх или не Местан отвърна, че е последният човек, който ще даде квалификации, ако не разполага с аргументи. „Аз съм първият български политик, който призова всички свои колеги, включително държавния глава, които са морални съдници на олигархията, да посочат имена и поне по един аргумент, който ги уличава в това", припомни Местан.

В страна член на Европейския съюз не прави чест въобще да се разисква дори процедура за заключване в дневния ред за неутралитет, защото България не може да бъде неутрална към толкова мащабна хуманитарна катастрофа, обяви Местан в кулоарите на НС и попита какво означава неутралитет, когато стотици хиляди невинни граждани губят живота си.

По отношение на това дали държавата ни не плаща твърде скъпо той припомни, че България е страна по конвенцията за бежанците, а ДПС вече е предложила на вицепремиера Йовчев да се постави въпроса за промяна на регламентите на Европейския съюз, който да поеме солидарна отговорност и за финансовия аспект на кризата.

Според лидерът на ДПС днес ГЕРБ са привнесли принципите и хуманитарния аспект на проблема в жертва на чисто тактическите си съображения, съюзявайки се с „Атака".
„Това поведение на ГЕРБ няма нищо общо с поведението на партиите членки на ЕНП", категоричен бе той и постави въпроса за партийната идентичност и принадлежността на бившите управляващи.

„Днес ГЕРБ за пореден път се проявиха като квази-политически субект", обяви той и припомни, че европейският парламент призовава за „политика на отворени врати", а в този контекст „уж дясната партията" подкрепя предложение за влизане в дневния ред на решение за затваряне на границите.