Делян Пеевски остава депутат.

Преди официално да бъде публикувано тази вечер тълкуването на Конституционния съд в медийното пространство се разпространяваше противоречива и неофициална информация по отношение на казуса с Пеевски.

След 6 гласа "за" (съдиите Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев), 5 "против" (съдиите Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов) и 1 с "особено мнение" (съдията Цанка Цанкова), Конституционният съд не успя да вземе решение по казуса с ДПС депутата.

Припомняме, за да има решение, то за него трябва да са гласували минимум 7 от съдиите. Делян Пеевски стана депутат, избран от листата на ДПС в Пазарджик. Той е депутат и сега, въпреки че след като беше отменен изборът му за шеф на ДАНС, спря да ходи в парламента. За да бъде освободен, трябва да има решение на Народното събрание, а такова не е гласувано.

Протестиращи преследват колата на Орешарски

Още...

В коментара на шестимата съдии от Конституционния съд се казва: „Разбирането, че несъвместимостта автоматично обвързва Конституционния съд предсрочно да прекрати правомощията на народен представител не може да бъде споделено. Прекратяването на правомощията на народен представител не засяга единствено и само неговите интереси, но и политическите интереси на избирателите, които той представлява в Парламента".

В позицията им се казва още, че „автоматичното прекратяване на пълномощията, без сериозната конкретна преценка на всеки отделен случай с оглед на критериите, посочени в Тълкувателно решение на Конституционния съд № 5 от 1993 г. по к.д. № 6 от 1993 г. би довело до неблагоприятни последици не само за народния представител, но би представлявало и акт на ревизия на волята на избирателите".

Веднага след тълкуването на съда Делян Пеевски излезе с позиция.

Приемам Решението на КС заради десетките хиляди избиратели, които ме удостояват с доверието си вече два последователни мандата. На тях им благодаря по мъжки и точно заради доверието им и в тяхно име ще изпълнявам отговорностите си на народен представител", подчертава Пеевски в позицията си.

ГЕРБ: КС се превърна в защитник на новото политическо мнозинство

Още...

"Въпросът „Кой предложи Пеевски за председател на ДАНС?" отдавна няма смисъл. Защото отговорът бе даден многократно - премиерът Пламен Орешарски предложи кандидатурата ми на Народното събрание, съгласувано с двете политически сили, които подкрепят Кабинета. Рутинна технология при всеки избор. Въпросът, на който и аз имам право, е кой (кои) и защо не позволиха да стана Председател на ДАНС", казва се още в позицията на Пеевски.

Преди официалното решение на съда, БСП депутати коментираха в кулоарите на НС, че не очакват Пеевски да бъде възстановен.

Според други коментари спекулиращата информация за статута на Пеевски преди решението на съда е разпространена от лица от "десния сектор" с цел да провокират пооределите напоследък протести.