Ден, след като в САЩ бе подписано споразумение за Транстихоокеанско партньорство, петиция с три милиона подписа е предадена на Европейската комисия. В нея се призовава преговорите за споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) в Европа да бъдат прекратени незабавно, съобщават руски медии.

Припомняме, вчера САЩ и други 11 държави постигнаха историческо споразумение за свободна търговия, което ще установи общи стандарти в страните. В споразумението участват САЩ, Австралия, Перу, Виетнам, Малайзия, Мексико, Канада, Япония, Бруней, Чили, Сингапур и Нова Зеландия.

Европейската гражданска инициатива срещу търговската сделка между ЕС и САЩ е събрала подкрепа из цяла Европа. Тя е била подписана от хора, които вярват, че тя ще застраши демокрацията, обществените услуги и околната среда, както и че ще позволи на големия бизнес да влияе на правителствата.

Според представители на инициативата трите милиона събрани подписа за петицията показват, че хората в Европа са против тези корпоративно задвижвани търговски сделки. Хората в Европа говорят. Политиците не трябва повече да обръщат гръб на своите избиратели, заявяват от инициативата.