САЩ и други 11 държави постигнаха историческо споразумение за свободна търговия, което ще установи общи стандарти в страните, съобщава Politico.

Преговорите между САЩ, Япония и други 10 държави от Пасифика доведоха до най-голямото търговско споразумение в историята. Президентът на САЩ Барак Обама ще може да изпрати споразумението за разглеждане в Конгреса в началото на следващата година.

Сделката беше постигната след близо 6-годишни преговори и стотици часове напрегнати разговори.

Пактът се очаква да премахне търговските бариери и да установи правила в области като трудовия пазар, екологията и електронната търговия в държави, които съставляват 40% от световния БВП.

В споразумението участват САЩ, Австралия, Перу, Виетнам, Малайзия, Мексико, Канада, Япония, Бруней, Чили, Сингапур и Нова Зеландия.

Транстихоокеанското партньорство е ключов „стълб" в политика на Обама в Азия, което има за цел да увеличи присъствието на САЩ в региона на фона на нарастващата доминация на Китай.

Американските законодатели ще могат в най-скоро време да започнат детайлно разглеждане на споразумението. Документът трябва да бъде разгледан и от парламентите на останалите държави.

Последният кръг от преговори между търговските министри на държавите се проведе в Атланта. Разговорите започнаха в сряда и приключиха днес след договорен компромис между САЩ и Австралия във фармацевтичната област.

Споразумението е спорно, тъй като преговорите се водеха при закрити врата.

"Ако успеем да сложим това споразумение на моето бюро, то тогава ние можем да помогнем на нашия бизнес да продава повече „Произведени в Америка" стоки и услуги по света, и ние можем да помогнем на повече американски работници да се конкурират и да печелят", се казва в съобщение на американския президент Барак Обама по отношение на сключеното TTP.

Конгресът и американците ще „имат месеци да прочетат всяка дума" от сделката преди да я подпиша, добави той.

Търговският департамент на САЩ отбелязва, че пактът премахва или ограничава тарифите, а също други пречки при търговия на стоки и услуги. Според ведомството TPP включва нови въпроси, включително развитие на дигиталната икономика и ролята на държавата в предприемачеството.