Във Варна е проведена втората част от операция по задържане на лица, занимаващи се с престъпления срещу банковата система във връзка с досъдебно производство от ноември 2009 г., съобщиха от областна дирекция на МВР Варна.

Припомняме, на 11.03.2010 г. при аналогична операция във Варна бяха задържани трима варненци - част от същата организирана престъпна група.

Под ръководството на Варненска окръжна прокуратура, служители на сектор "Икономическа полиция" и експерти от ОД на МВР - Варна, са направени проверки на 3 адреса в града - ул. "Рощок" 19, жк "Младост" и жк "Възраждане", както и 2 автомобила - "Хонда Сивик" и "Опел Кадет" - с варненски регистрации.

Иззети са компютърна конфигурация, 4 технически средства за придобиване информация за съдържание на платежни документи - банкоматни карти (скимери), заготовки за скимиращи устройства, електронни компоненти, флаш памет, 70 пластични карти с магнитни ленти, поялник, голям брой СИМ-карти, 9 мобилни телефона и съоръжение с видеокамера, с което е записвана информацията от клавиатурите на банкоматите и марихуана.

В жилищата на задържаните са открити дрехи, с които същите са заснети от видеокамерите на банкоматите, докато са поставяли и сваляли скимиращи устройства.

Задържани са П. Г. на 27 г. и Д. Д. на 19 г.

Групата е събирала информация чрез скимиращи устройства от банкомати, след което е пренасяла информацията и с нея са изработвани клонинги на банкоматни карти, с които са източени стотици сметки, съобщи на пресконференция директорът на ОД на МВР - Варна комисар Димитър Димитров, който уточни, че операцията се наблюдава от ЕВРОПОЛ.

За задържаните има безспорни данни за участие в престъпната група, задържана на 11 януари тази година, съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

В момента те са с определени мерки задържане под стража до 72 часа, след което на базата на събраните и анализирани доказателства ще се иска определяне на постоянни мерки за неотклонение задържане под стража, допълни окръжният прокурор.