На 11 март във Варна са задържани лица, занимаващи се с престъпления срещу банковата система, съобщават от пресцентъра на областна дирекция на МВР Варна.

Служители на сектор "Икономическа полиция" и експерти от ОД на МВР - Варна са извършили проверки на 8 адреса в града и 2 автомобила - "Нисан Микра" и "Мерцедес С 220 СDI".

Иззети са 6 лаптопа, 3 компютърни конфигурации, техническо средство за придобиване на информация от банкомати за съдържанието на дебитни и кредитни карти - скимер, заготовки за изработване на скимиращи устройства, компютърни хардуердни компоненти, електронни компоненти, свързващи кабели, СД-та, 50 бели пластики с магнитни ленти, голям брой СИМ-карти, 27 мобилни телефона, 4 газови пистолета.

Конфискувани са още 83 000 лв., 500 евро, марихуана и 50 хапчета екстази.

Групата е събирала информация чрез скимиращи устройства от банкомати, след което са изработвани карти, с които са източени стотици сметки, съобщи директорът на ОД на МВР - Варна, комисар Димитър Димитров.

Той подчерта, че иззетите банкноти са в номинал 10 и 20 лв.

До момента са задържани трима варненци - Ст. Ст. М. 30 г., Д. Г. Г. 21 г. и 25-годишният К. Ив. Ив., за които има безспорни данни за участие в престъпната група, съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Те са задържани за 72 часа, като от прокуратурата ще поискат определяне на постоянни мерки за неотклонение задържане под стража.