Между страните от Европейския съюз към момента няма разбирателство за задължителните квоти за разпределение на бежанци. Това обяви министърът ни на външните работи Даниел Митов пред кореспондента на БНР в Брюксел.

Унгария разполага полиция и евентуално армия по границата със Сърбия
Още...

В Люксембург се е провела неформална среща на външните министри.

Първият ни дипломат е категоричен, че няма консенсус по никакъв начин и той трябва да бъде намерен.

„Тъй като голяма част от държавите са срещу формулировката задължителни квоти, България не настоява на това. България настоява за ясен механизъм за разпределение на тежестите", коментира Митов. На срещата в Люксембург се е оформило мнение, че всички трябва да поемат тежестта, но тя трябва да бъде съобразена и с това какви възможности имат самите държави.

По думите на Даниел Митов, страната ни е с най-нисък Брутен вътрешен продукт (БВП) в ЕС, така че не може да поема повече от това, което имаме в момента.

Дипломат номер 1 отбеляза, че трябва да гледаме със скептицизъм на приемането на страната ни в Шенген през октомври. Той подчерта, че се прави всичко възможно и България един ден ще бъде част от Шенгенското пространство. Въпросът бил дали ще получим „зелена светлина" през октомври или евентуално догодина, когато успеем да се споразумеем с партньорите си.

Бежанският поток, който предизвика дълбоки различия в блока, ще продължи и държавите-членки трябва да се приспособят към тази нова реалност. Това обяви върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от АФП.

„Това ще продължи. Колкото по-скоро го приемем, толкова по-скоро ще бъдем способни да реагираме ефективно и обединени като европейци", каза тя след двудневната среща на външните министри от ЕС.

„Това засяга всички нас. Преди няколко месеца бяха Италия, Гърция, Малта. Сега е Унгария и може да е ред на други държави-членки в бъдеще", подчерта Могерини.

Тя подчерта, че въпросът е изключително важен за ЕС.