Унгария може да разположи армията си по протежение на южната си граница, за да спре потока от мигранти. Това обяви премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс".

Не пътувайте с влак през Унгария и към Москва, призовава Външно
Още...

Той посочи, че след 15 септември ще бъдат разположени полицейски сили. Военните единици ще бъдат разположени, ако парламентът одобри предложението.

Ще поставим границата под контрол стъпка по стъпка", каза Орбан. „Ще изпратим полицията и след това, ако имаме одобрение от парламента, ще разположим и армията", обясни той.

Виктор Орбан посочи, че такъв ход е предложен, защото има потенциално безкраен брой мигранти и бежанци, насочили се към Европа.

„Не са 150 000 мигранти или бежанци, които някои искат да разделят на квоти. Не са 500 000. Цифрата, която аз чух в Брюксел, е милиони, десетки милиони, защото потокът от имигранти е безкраен", посочи Орбан.

Унгария е изправена пред дни на напрежение с хиляди бежанци, опитващи се да преминат през страната, за да достигнат до други части на Европа.

Властите в крайна сметка разрешили автобуси да закарат бежанците до западната граница с Австрия, след като Австрия и Германия обявиха, че могат да ги приемат.

На фона на бежанската криза, унгарският премиер по-рано загатна, че има планове да изпрати армия до границата със Сърбия, където вече се изгражда ограда.

Също така той няколко пъти изтъкна, че кризата трябва да се разглежда като германски проблем, предвид това, че повечето мигранти искат да се установят в Германия, което отчасти се дължало на желанието на страната да ги приеме.