Шефът на СДВР определи като брутално нападението над полицая снощи. То показва абсолютно незачитане на законите в България, заяви на брифинг Младен Маринов.

Припомняме, таксиджия удари полицай в района на парламента. Случката се е разиграла около 21.00 часа снощи на бул. „Цар Освободител". 46-годишният Борис Тасев ударил служител на реда, който е прегледан в болница и освободен.

Таксиметровият шофьор е бивш служител на МВР, като от 1997 г. той е бил служител на „Пътна полиция". След това е преместен в специализираните полицейски сили към столичната дирекция в звеното „Сигма".

През 2003 г. той е бил уволнен дисциплинарно заради влязла в сила присъда за убийство поради непредпазливост. Стана ясно, че убийството не е било извършено по повод изпълнение на служебните задължения. Най-вероятно, след като е излежал присъдата си, мъжът е започнал работа като таксиметров шофьор.

В конкретния случай от снощи автоконтрольорът от „Пътна полиция" е поискал документите на таксиджията и го е приканил да си премести колата, тъй като бил спрял в нарушение на пешеходната пътека на бул. „Цар Освободител". Таксидижията отказал и второ разпореждане. Затова полицаят потърсил съдействие от свои колеги. При опит да бъде задържан, нарушителят е ударил силно полицая в гърдите и той е паднал. Тогава колегите на пострадалия униформен са неутрализирали таксиметровия шофьор и той е задържан и докладван на прокуратурата.

Районният прокурор Петър Белчев, който също присъства на брифинга, похвали полицаите за това, че изпълняват своите служебни задължения по брилянтен начин. Той изтъкна, че в рамките на по-малко от 24 часа са успели да разкрият три тежки престъпления в столицата.