Столичният кмет Бойко Борисов отговори на изявлението на президентската администрация по повод искането му държавният глава, председателят на Народното събрание и министър-председателят да не ползват трасето за специален режим на движение „Мизия" в пиковите часове.

Тази реакция на президента Първанов е насочена не толкова към моето писмо и изложената в него молба - тя е заради становището ми Държавната агенция „Национална сигурност" да се контролира от парламента, а не от президента, заяви Борисов, цитиран от столична община.

Не случайно изпратих писмо не само до Георги Първанов, а и до премиера и председателя на Народното събрание.
Трасето „Мизия" се използва и от министри, магистрати, гостуващи делегации, за поднасяне на венци и цветя
, заявява Борисов.

В молбата на Столична община изрично е записано, че желанието ни не се отнася за изключителни случай. Когато използването на трасето е наложително, поискахме да бъдем информирани три дни по-рано, а съответната институция да информира и гражданите на столицата, продължава столичният кмет.

Ако президентът Първанов изиска цялостна, целогодишна справка за движението по „Мизия" от всички, които имат право да използват трасето, съм сигурен, че резултатите ще покажат няколко хиляди пъти, категоричен е Борисов.

Той още един път заяви позицията си, че използването на „Мизия" в пиковите часове допринася за утежняване на трафика, защото в малък интервал от време трасето се използва от няколко правоимащи да се движат по него.

Според него заради кортежа на президента се ограничава движението на автомобили по съседни, намиращи се извън трасето „Мизия", кръстовища.

Аз лично ще помоля екипа на НСО, на който е поверена охраната ми, да избягва използването на „Мизия", твърди Борисов.

Длъжни сме да намерим решение на проблема с непрекъснато увеличаващия се трафик и да обсъдим добронамерено всички възможни варианти за облекчаване на движението в столицата.
Това беше и поводът за вчерашната ми среща с министър Румен Петков
, казва още столичният кмет.

По думите му реакцията на президента е отговор на неговото изказване, че ключови фигури от екипа на Петков се намират на възлови места в съдебната власт.

Становището на Борисов, е че Държавната агенция „Национална сигурност" трябва да е подчинена на премиера и да се контролира от Народното събрание.
Всички ние трябва заедно да намерим най-доброто решение на проблема със задръстванията
, завършва столичният кмет.