Бойко Борисов в качеството си на кмет е ползвал услугите на трасето за специален режим на движение „Мизия" повече, отколкото президента Първанов.

Това става ясно от изявление на президентската администрация по повод искането на Борисов държавния глава, председателя на Народното събрание и министър-председателя да не ползват трасето в пиковите часове.

От данните предоставени от „Дондуков" 2 става ясно, че за периода от 1 октомври до 20 ноември т.г. държавният глава се е възползвал от това право 78 пъти, от които само 12 в пиковите часове сутрин.
За сравнение кметът на София е ползвал специален режим на движение 84 пъти.

През цитирания период единственото посещение на чужд държавен глава бе това на президента на Франция Никола Саркози, което продължи по-малко от 6 часа и едва ли е повлияло драстично върху постоянния проблем с движението в централната част на столицата, се казва в съобщението, разпространено до медиите.

Уточнява се също така, че от 2001 година, заедно с президента, премиера, председателя на Народното събрание, министъра на вътрешните работи и официални делегации, правото на осигуряване при движение в централната градска част на столицата е ползвал и Бойко Борисов като главният секретар на МВР, а след това и като кмет на столицата.

С уточнението, че съвременната политическа култура изисква диалогът между институциите да се води пряко, а не чрез медиите, от Дондуков 2 заявяват, че и занапред държавният глава ще запази активната си позиция във взаимодействието с представителите на местната власт.

Президентската институция е готова да подкрепи новото ръководство на Столичната община, когато става дума за защита на интересите на София и нейните граждани.
Време е проблемите на столицата да бъдат поставяни честно и отговорно, за тях да се търсят работещи и разумни решения, а не пи ар акции, се казва още в писмото, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

Малко по-късно днес, столичният кмет отговори на изявлението на президентската администрация. Аз лично ще помоля екипа на НСО, на който е поверена охраната ми, да избягва използването на „Мизия", твърди Борисов.