Новият политически сезон започна с молба от парламентарната група на ГЕРБ към останалите политически сили: „Нека да сключим споразумение за отговорно политическо управление. Имаме шест месеца, в които можем да свършим доста работа, да направим полезни за държавата и всеки неин гражданин закони".
Традиционно, в началото на всяка парламентарна сесия, лидерите на парламентарни групи правят изявления от трибуната на НС.

Красимир Велчев заяви, че е парадоксално народните избраници, веднъж попаднали в сградата с надпис „Съединението прави силата", да забравят диалога, всяка група да заговаря на различен език и сградата, призвана да пази единството на нацията, да се превръща във вавилонска кула.

Сидеров обвини ГЕРБ в демагогия

Още...

„Време е да приключим с партийните блокажи на същинската ни работа, за да произвеждаме много по-добри неща. Нека изненадаме приятно българите, като поне веднъж покажем, че в Народното събрание сме един отбор - националният отбор на България", призова председателят на парламентарната група на ГЕРБ.
Той допълни, че му се иска и невъзможното - всички ръководители на парламентарни групи да си стиснат ръцете в името на една по-добра България.

Велчев изтъкна големите постижения на управляващите. „Въпреки финансовата криза, правителството на ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов успяха да вдигнат минималната заплата и пенсиите", подчерта той.
"ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов избраха да действат непопулярно, но честно. Потърсихме резерви в наличното, запушихме течовете, свързахме касовите апарати с НАП, увеличахме с над един милиард лева събираемостта на данъци и акцизи, намалихме с над 13% числеността на администрацията. Освен това правителството реализира и разплати над 4 милиарда лева средства от еврофондовете", изброи той.

Като основен приоритет в социалната политика Велчев открои заетостта и разкриването на нови работни места.
Депутатът изтъкна още, че остава крачка до приемането на новия закон за училищното и предучилищното образование и припомни, че ГЕРБ чрез бюджет 2013 г. са увеличили с 20 милиона лева единните разходни стандарти в системата.
В сравнение с предишното мнозинство ГЕРБ са осигурили 800 милиона лева повече за сектора образование и средната заплата е увеличена с над 10%.

"ГЕРБ или демокрация", призова ДПС от парламента

Още...

По отношение на икономиката той заяви, че първата задача ще бъде разглеждане на ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите и обеща в него да бъде гарантирано по-добро обслужване на предприемачите, които влагат парите си тук, както и стимули за тях.

По темата за референдума за АЕЦ „Белене" Велчев заяви, че ГЕРБ подкрепя провеждането му и дори е част от инициативните комитети, които вече информират гражданите. „Ние подкрепяме напълно развитието на ядрената енергетика в България, доказателство за това е удължаване работата и мощностите на АЕЦ Козлодуй и изграждане на нов седми блок. От ГЕРБ заявяваме, че ние ще гласуваме с „не" на референдума и призоваваме всички наши членове и симпатизанти да изразят своя вот срещу строителството на АЕЦ Белене," добави Велчев.

„Призовавам ви и друго - прекратете блокирането на промените в Избирателния кодекс", настоя той, обръщайки се към опозицията.

Велчев не пропусна да припомни построените по време на мандата на ГЕРБ магистрали, спортни зали, училища и други инфраструктурни проекти.

„Късно е, либе, за китка" - така лидерът на БСП Сергей Станишев отговори на свой ред на протегнатата ръка към опозицията от ГЕРБ.
Това е нечувано нещо за управлението на ГЕРБ, изтъкна Станишев и подчерта, че всичките години на управлението на ГЕРБ досега са били тотално отрицание на диалога.

Станишев посочи от парламентарната трибуна кое мъчи българите най-много - неработещата държава, бедността, безработицата, корупцията, нефункциониращата икономика и упрекна ГЕРБ, че не са успели да се преборят с тези неща.
Необходима е сериозна, радикална промяна в начина на управление на страната в икономическата и социалната политика, подчерта Станишев.

Той припомни на управляващите, че остават 6 месеца и идва време за отчет и отговорност пред върховния съдник - българските граждани. Станишев е категоричен, че предложението на ГЕРБ за единодействие с опозицията няма база да се реализира. Да бяхте показали желание за диалог преди 1 година или по-рано, добави той и припомни, че от 25 законопроекта на Коалиция за България само 1 е приет. „Няма как да се реализира това фалшиво съгласие", подчерта Станишев.

Той припомни обещанията на ГЕРБ и Бойко Борисов при поемането на властта - европейско развитие на България, повишаване на доходите, икономически растеж, модернизация, нови работни места.
По думите на Станишев управляващите всекидневно посичат всичко това със своята законодателна дейност и поведението на правителството. „Вие увеличихте бедността в България и инфлацията е много по-голяма от някои увеличения, които направихте в края на мандата. Смазахте малкия и среден бизнес в интерес на монополите. Бизнесът е подложен на рекет от държавните институции", посочи Станишев и като най-голямо престъпление в икономиката на ГЕРБ изтъкна липсата на конкуренция.

Имаме дирижирана икономика, подчерта още Станишев. Той упрекна управляващите и заради корупцията и за случващото се в съдебната система, и за това, че още сме далеч от Шенген.
Станишев е категоричен, че България се нуждае от промяна, от спиране на рекета, от антимонополна политика, от активна инвестиционна политика и възстановяване на социалната държава.

Като ключов приоритет той посочи бъдещето на младите хора. Станишев заяви на ГЕРБ, че са отнели от хората 60 социални права и ги упрекна, че четвърта година запазват 240 лева парите за отглеждане на малко дете.