2013 година да отбележи края на месианството в българската политика и да тръгнем по нормалния път на европейското си развитие.

Това пожела Лютви Местан от парламентарната трибуна при откриване на новата сесия на НС.

От ДПС се надяват да се сложи край на проваленото управление на ГЕРБ, като провалът по думите на Местан има конкретни имена. 30 000 малки и средни предприятия на година фалират от управлението на ГЕРБ. В обещанията за справедливо управление се провалихте най-жестоко, обърна се Местан към депутатите от ГЕРБ.

Управлението днес се превръща в основен генератор на корупция, допълни той. Днес корупцията в България има един единствен мирис - мирише на гербери, подчерта депутатът от ДПС.

Според него трябва да се възстанови демократичното функциониране на държавата.

От партията на Ахмед Доган също акцентираха на темата за референдума и лутанията „Да" и „Не" на Бойко Борисов и ГЕРБ. При управлението на ГРЕБ демократичната ни система дефектира, посочи още Лютви Местан.

Дефектиралата демокрация има за ефект дефекти на икономиката, допълни още той. Сивият сектор е близо 1/3 според ДПС, като по ниво на сив сектор сме първенци в общността и за да го изразят със спортни термини от ДПС заявиха : „България е шампион по сенчест бизнес в ЕС".

Местан призова за консултации на високо ниво за постигане на съгласие по Изборния кодекс. Ще поискаме ОССЕ този път да се ангажира не с ограничена мисия от наблюдатели, а с тотално, масирано наблюдения на изборите, настоя Лютви Местан.

Българската демокрация е пред тежко изпитание, смята депутатът.

„ГЕРБ или демокрация", това по думите му е дилемата, пред която са изправени българските избиратели.

Лютви Местан прогнозира, че изборите тази година ще родят правителство на ясните национални приоритети, което ще има широката подкрепа на партии с доказана легитимност през годините.