Официално писмо връчи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на зам. ръководителя на „Газпром" Александър Медведев, в което се поставят исканията на България за компенсиране на щетите от газовата криза.

След продължилата повече от час среща на министъра със зам. шефа на „Газпром", изпълнителния директор на „Газпромекспорт", шефовете на „Булгаргаз" и „Булгартрансгаз", Петър Димитров каза, че в писмото се предлагат три варианта за компенсиране на пострадалите потребители в България.

Да се покрият загубите чрез преки парични плащания или чрез доставка на газ на преференциални цени за недоставените количества, предлага България.

Като друг вариант за компенсиране българската страна предлага да ни бъде осигурен достъп до мрежата на Русия за пренос на газ на закупени количества от трети страни, например от Каспийския регион.

Освен това в писмото България поставя и искане за сключване на нов дългосрочен договор за доставки на газ без посредници и с гаранции за недопускане на подобна ситуация, както и ясен механизъм за неустойки, добави Петър Димитров.

Българската страна повдига и въпроса за осигуряване на алтернативни доставки през Турция и Гърция и дългосрочно решаване на газовия проблем.

Зам. ръководителят на „Газпром" Александър Медведев изрази съчувствие към всички граждани и фирми в България, които пострадаха в хода на газовата криза и представи виждането си за виновника.

Единствената причина за кризата беше безотговорното поведение на Украйна като транзитна страна, - посочи Александър Медведев.

                           Още... 

По думите му Русия и Европа се оказаха заложници на политическите борби в Украйна.

Медведев е категоричен, че ако се спазват сключените договори няма опасност през следващите десет години да възникнат рискове за доставките на газ.

Относно компенсациите той каза:
Естествено ние плащаме всички санкции, предвидени в договорите за недоставени количества на потребители" и подчерта, че ситуацията е форсмажорна, като ще бъде направено всичко възможно да се преодолеят последиците.

Медведев каза, че до 2 седмици ще бъде отговорено на писмото от българската страна.

„Газпром" е понесъл над 2 млрд. долара щети в резултат на действията на Украйна, отбеляза още той.

Медведев заяви готовност „Газпром" да съдейства на България за разширяване на възможностите на подземните хранилища на газ в България.

Ще направим всичко възможно изчерпаните количества от хранилището в Чирен да бъдат възстановени", каза още Медведев.

Той отбеляза и че през миналата зима „Газпром" е доставил на България по-големи количества газ, отколкото е бил задължен по договор и се ангажира, че компанията ще продължи да доставя извънредни количества газ при необходимост.

Не виждам необходимост да се транзитира за България газ от трети страни през Русия, заяви още Медведев.

Той изрази категорична позиция, че проектите „Северен поток" и „Южен поток" трябва да бъдат реализирани и изтъкна значението им.

Медведев изрази категорично несъгласие „Овергаз" да бъде наричана посредник и изтъкна, че самият той е председател на борда на директорите на „Овергаз".
Медведев съобщи, че са направили предложение „Булгаргаз" да стане акционер в „Овергаз" и каза, че смята това за целесъобразен ход.