Единствената причина за кризата беше безотговорното поведение на Украйнакато транзитна страна, категоричен е зам.-ръководителят на „Газпром" Александър Медведев.

По думите ми Русия и Европа се оказаха заложници на политическата борба, която се разрази в Украйна.

Медведев представи виждането си за възникването на газовата криза и виновниците за нея след среща с министър Петър Димитров.

На 31 декември миналата година беше изцяло съгласуван договор за доставка на газ за Украйна, изтъкна Медведев и подчерта, че това е било направено при преференциални условия. Н

езависимо че премиерът на Украйна Юлия Тимошенко и ръководителят на „Нафтогаз" Олег Дубина са били готови да го подпишат и договорът е бил одобрен от Тимошенко, президентът Юшченко директно забранил договорът да бъде подписан, разказа Медведев.

По думите така е прекратена доставката на газ за Украйна. Въпреки това Украйна уверяваше, че ще осъществи изцяло преноса на газ, който е за европейските потребители. Въпреки тези обещания от 1 януари страната започна д трансформира газоразпределителната система, като я приспособи единствено за задоволяване на вътрешните потребности на страната, посочи Медведев.

Той разказа, че през първите дни на новата година Украйна е започнала системно да отклонява газ, предназначен за експорт, а през нощта на 6 януари са били затворени изцяло трите експортни газопровода на територията на Украйна, включително станцията „Орловка", от която се насочва газов поток за България.

Медведев каза, че по това време е бил в Германия и на съвместна пресконференция с министъра на икономиката на Германия е поискал да бъдат отвори отново всички експортни газопроводи на територията на Украйна.

Той подчерта, че през това време Русия е продължавала да подава газ за европейските потребители през територията на Украйна, но през нощта на 7 януари са били затворени всички останали експортни газопреносни тръбопровод.

До 19 часа на 7 януари Русия продължаваше да подава газ на Украйна в обем на 70 милиона кубични метра, което количество, както поясни Медведев, е било за доставки за Европа през Украйна.

„Но тези количества газ, стигаха до затворените вентили и се разпределяха по територията на Украйна. При това положение, нямаше никакъв смисъл да се осъществява подаване на газа", поясни Медведев. Той подчерта, че едва след това „Газпром" прекратява подаването на газ за транзит през Украйна.

Русия не е прекратявала подаването на газ за Европа. Газът за Европа, беше спрян от Украйна. Той изтъкна, че веднага със създаването на механизма за многостранен мониторинг върху доставките за газ, Русия е започнала да подава синьото гориво, но „Украйна под различни измислени предлози продължи да спира газа за Европа", разказа още Медведев.

Той изтъкна, че едва след като украинският премиер Тимошенко поема нещата в свои ръце и пристига в Москва за преговори се подписват два първокласни договора под международна юрисдикция.

Медведев изтъкна, че има договор за доставка на газ на Украйна до 2019 година и договор за транзитиране на газ през Украйна също до 2019 година. Тези договори са сключени според същите европейски принципи, на базата на които са и договореностите с България, изтъква директорът и изрази опасения, че украинският президент Юшченко се опитва д ги завоалира. Надяваме се тези опити да не бъдат успешни", каза заместник-директорът на Газпром.