Днес се очаква Конституционният съд да реши дали Делян Пеевски остава в парламента като народен представител или е загубил статута си на такъв.

За изслушването на Пеевски стана ясно още преди 2 седмици. С писмо обаче той уведоми магистратите, че няма да се яви пред тях, тъй като смята, че е бил сатанизиран от отделни медии и политици.

По думите му докладчикът по делото Румен Ненков, който е и баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, е предубеден.

Малко по-рано днес трима протестиращи разпънаха пред сградата на Конституционния съд транспарант с надпис „Кой предложи Пеевски???".

Протестът е организиран традиционно в социалните мрежи, където е подкрепен от няколкостотин души. Въпреки че не бяха толкова, районът около сградата на съда остана заграден и под засилено полицейско присъствие.

Припомняме, дотук се стигна, след като депутатът от ДПС Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. Скандалното назначение предизвика вълна от недоволство в страната и дни по-късно парламентът отмени решението си за избора му на този пост.

Делян Пеевски се оттегли от Народното събрание и подаде оставка като народен представител, депозирана след избора му в ДАНС. След като бе отменено решението за избора му за шеф на родното ФБР възникна и казусът остава ли Пеевски депутат или не. Така групата на ДПС остана с един депутат по-малко.

Ръководството на ПГ на ДПС настоява, че Пеевски не е губил депутатските си правомощия и искат да се върне в парламента.

КС образува дело за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на народния представител.

Делото бе образувано по искане на 96 депутати от 42-то Народно събрание от ГЕРБ.

За Иван Иванов, който за няколко часа бе зам.-вътрешен министър, уволнен „по спешност" от Орешарски, съдиите също решиха той да бъде изслушан на по-късен етап. За него е отредена датата 10 октомври.

Вчера, на извънреден брифинг в централата на партия ГЕРБ, бившият шеф на Народното събрание Цецка Цачева и ексздравният министър Десислава Атанасова разкриха, че, без да има право, в седмицата, когато два пъти нямаше кворум, а веднъж Михаил Миков надхитри ГЕРБ, Иван Иванов се е регистрирал в пленарна зала, гласувал е в решения на парламента и дори е задавал въпроси за парламентарен контрол на министрите.

По думите на Цецка Цачева, ако Иван Иванов може да се върне на своя воля в НС, преди решението на КС, то това би означавало, че Делян Пеевски, чийто казус е подобен, безпричинно отсъства от работата на парламента.