Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг представи основните точки от проекта за резолюция на ООН по въпроса за Либия, която трябва да бъде разгледана от Съвета за сигурност днес в централата на организацията в Ню Йорк.

По думите му в документа се съдържа искане за незабавно прекратяване на огъня, пълно спиране на насилието, както и забрана на полетите над либийска територия, изключвайки полетите с хуманитарна помощ.

Освен това резолюцията позволява и предприемане на необходимите действия за защита на гражданското население - с изключение на въвеждането в страната на чужди войски. По-рано министърът на външните работи на Франция Ален Жупе заяви, че подобни „необходими мерки" може да включват и точни удари от въздуха.

По-рано Русия и Китай поискаха допълнително разясняване на това колко активна може да бъде намесата на международното общество в либийските дела в случай на приемане на документа.

Преди дни полковник Кадафи предупреди Запада, че неговото вмешателство е недопустимо в обтегнатата ситуация в Джамахирията, където повече от месец продължават боевете между правителствената войска и опозиционните сили.

По-рано днес генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че не е твърде късно за военна намеса в Либия, но много неща зависят от ООН.

Времето е от решаващо значение - то изтича неумолимо, но не мисля, че е твърде късно, заяви Расмусен и за пореден път заяви, че НАТО няма да се намеси в Либия, освен ако не са налице три изключително важни условия за това - доказана необходимост от такава намеса, законово основание, както и силна поддръжка от страните в региона.

Генералният секретар на НАТО призова либийския лидер Муамар Кадафи да спре нападенията срещу цивилното население и заяви, че действията на правителствените войски могат да бъдат сравнени с „престъпления срещу човечеството".

Според данни на The Guardian проектът за резолюция се подкрепя от САЩ, Великобритания, Франция и Германия. В подкрепа на създаването на зона, забранена за полети над Либия по-рано се обяви и Лигата на арабските държави.

Изданието поставя на преден план и позициите на САЩ и НАТО по отношение на проблема - те не възнамеряват да се намесват в ситуацията в Джамахирията, а причината за това се свързват с пораженията на опозиционните сили през последните дни.

Също днес в Сараево италианският външен министър Франко Фратини заяви, че Италия изцяло подкрепя предложената от Франция, Великобритания и Ливан нова резолюция.  

В изказване вчера пред парламентарна комисия в Рим Фратини каза, че Италия е против военна интервенция в Либия. Италия досега бе много предпазлива по въпроса за Либия. Италианският премиер Силвио Берлускони, до началото на бунтовете в Либия, бе един от най-големите съюзници на Муамар Кадафи в Европа.