Министърът на външните работи на Франция Ален Жупе заминава за централата на ООН в Ню Йорк, за да ускори приемането на резолюция за прилагането на военна сила в защита на гражданското население на Либия от правителствените войски, съобщи говорителят на ведомството Бернар Валеро, цитиран от РИА Новости.

Франция, заедно с британските и ливанските си партньори, представи на Съвета за сигурност на ООН резолюция, която разширява санкциите и открива пътя към използването на необходимите средства за настъпление срещу Кадафи, заяви Валеро по време на пресконференция в Париж.

Той напомни, че Франция не може да действа без резолюция на Съвета за безопасност на ООН и поддръжката на арабските държави. „Що се отнася до второто условие няколко арабски държави изразиха готовност да участват в операцията в рамките на мандата на ООН", поясни още говорителят.

Във външното министерство на Франция са убедени, че действията за защита на либийското население, особено в Бенгази, трябва да бъдат предприети възможно най-бързо. „Ален Жупе реши да замине за Ню Йорк, за да ускори приемането на тази резолюция", подчерта Валеро.

Сред мерките, които се ООН обсъжда вече трети ден, е и предложението на Ливан за създаване на безпилотна зона над Либийската Джамахирия. Съществуват и предложения от страна на Русия за прекратяване на огъня между участниците в конфликта в Либия, при това тези мерки не изключват други проекти за бъдещи резолюции на Съвета.

По-рано постоянният представител на Либия в ООН Ибрахим Дебаши заяви, че „никой не възразява срещу тази резолюция, има разногласия относно нейното съдържание, но основната идея е приета от всички страни - членки на Съвета за Сигурност на ООН." Въпреки това обаче, така и не стана ясно идва ли края на тези размисли и ще бъде ли съставен единен проект за нова резолюция за Либия, неясно е и неговото евентуално одобрение.

Против либийското ръководство вече беше приета резолюция на Съвета за сигурност, като сред мерките беше налагането на ембарго върху търговията с оръжие  с Либия, замразяване на част от сметките и забрана за пътувания на либийския лидер, както и на членове от семейството му и негови приближени.

Франция и Великобритания подеха идеята за създаване на безпилотна зона и получиха подкрепата на Лигата на арабските държави. Франция и Великобритания предлагат и нанасянето на точни авиоудари по военните подразделения на Муамар Кадафи.

От средата на месец февруари в Либия се провеждат масови демонстрации срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи, който управлява повече от 40 години. По данни на международните организации жертвите на бунта надхвърлят 10 хиляди.