Външният министър Даниел Митов каза, че приема със сарказъм критиките на президента в периода 2002-2012 и лидер на АБВ в оставка Георги Първанов за провал на външната ни политика и искане за свикване на КСНС.

Първият ни дипломат недоумява какво не му е ясно на Първанов и дори на-любезно го кани на среща разговор, на която да му изясни неяснотите по външната ни политика.

В отговор на въпрос на News.bg за критиките на Първанов, Митов каза: „Не разбирам позицията на г-н Първанов, нито пък успявам да разбера какво не му е ясно. Аз съм отворен човек. Ако на президента Първанов не му е ясно нещо, да дойде да му го изясня. Има прекалено много неща, които очевидно той не разбира. Ако не ги разбира, аз съм насреща, за да му помогна да ги разбере".

По унгарската среща, той коментира още след заседанието на ресорната парламентарна комисия, че страната ни не е получавала покана да се включи в разговорите в Будапеща.
Проведената среща е само декларация за политически намерения, нищо повече, изтъкна Даниел Митов. Нямало защо да се правят изводи, по мнението му, че след тази среща ще се случи нещо реално.

Той обясни, че имало много проекти покрай идеята за единен европейски енергиен съюз. Според дипломат номер едно негов приоритет трябвало да са проектите на страните членки на общността. В срещата в Будапеща обаче болшинството държави не били част от ЕС. Той се съмнява „Турски поток" да бъде реализиран, но ако проектът стане факт, страната ни щяла да настоява да е част от разпределението на газ. Засега идеята за „Турски поток" е доста скъпа и нямало причини тя да намери подкрепата на ЕК в този си вид.

България продължава да си защитава собствените национални интереси, категоричен бе Даниел Митов. Дипломат номер едно е притеснен от ескалацията на политическото напрежение в Македония. Той изрази надежда да се постигне диалог между управляващи и опозиция.

Външният министър е оптимист, че може да се разреши и проблемът с гръцкия данък. Има надежда казусът да бъде решен, подчерта той.