Крах на българската външна политика констатира лидерът на АБВ Георги Първанов.

На пресконференция в централата на партията той обърна поглед към провелата се в Будапеща среща на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за консолидиране на позициите им по доставките на газ, където България не взе участие.
Той изтъкна и възможността Австрия да се присъедини също към новата коалиция.

Външният министър Даниел Митов недоумява обаче какво не му е ясно на Първанов и най-любезно го кани на среща разговор    Още...

От участващите в коалицията Първанов прави два извода. Той констатира загубата, която България претърпя със спирането на "Южен поток" и трансформирането му в "Турски поток" - както се вижда през Гърция, Македония, Сърбия и останалите страни, представлявани на конференцията.

На второ място, лидерът на АБВ съзира в тази конфигурация изключителен сигнал за краха на външната политика на България в момента. В такава изолация не сме изпадали от години, отчете той.
Първанов припомни, че страната ни е събирала форуми по културни и енергийни теми. Сега всичко това се случва извън и за сметка на България.

(По-късно външният министър Митов "обясни" отсъствието ни на тази среща с думите, че не сме били поканени и успокои, че едва ли нещо ще произтече от въпросните разговори)

От АБВ предлагат спешна мярка - свикване на заседание на КСНС към президента и използване на всички други формати, които да доведат до активиране на българската политика по този въпрос.

"Нужни са двустранни преговори в Москва, в Анкара, в Брюксел, навсякъде, където е нужно", коментира Първанов. Той се пита как Брюксел, откъдето е имало представител, гледа на тази инициатива, при положение, че точно от Брюксел и зад океана била наложена политика, която отблъсна партньорите ни от реализацията на големите проекти.

Според лидера на АБВ възможно най-бързо трябва да се свика КСНС. "България от възможен енергиен център все повече става място на енергийна несигурност и на липса на перспектива", подчерта той.

На един такъв съвет трябва да се изнесат конкретни данни за това какво се случва на българска територия - какви военни учения се провеждат, има ли действия, които да се изтълкуват от руската страна като враждебни в този доста деликатен момент.

От АБВ предлагат да се обсъди и възможността към набора от въпроси в референдума да се включи темата за отношението на България относно санкциите към Русия и респективно руските санкции към България.

Първанов подчерта, че гръцкият премиер в момента е в Москва и там се случват договорки. Едната касае цената на газа и бъдещето на енергийните проекти. Другата - отпускане на голям руски заем, който да покрие "крещящите" нужди на Гърция, а и да успокои обстановката с гръцкия дълг. Отпадането на руските санкции в Гърция също е на дневен ред според Първанов.

КСНС трябва да обсъди тези въпроси, което не изключва и обсъждането им в парламента, обобщи той.