Вече една година не стихва скандалът около една обществена поръчка в община Гърмен. Става въпрос за 1,7 млн. лева за ремонт на улици и водопровод. Всичко това се случва на фона на етническите размирици в общината през последните дни.

Съдът обяви обществената поръчка за незаконна, въпреки че институциите са разрешили ремонта. Появяват се и съмнения за некачествен ремонт, съобщава БиТиВи.

Община Гърмен в началото на миналата година става част от програма „Региони в растеж". Целта е освежаване и ремонт на улиците. На строителна фирма от местната власт са отпуснати 1,7 млн. лева. Това се случва след процедура, която впоследствие е обявена за незаконна.

Кметът на село Рибново Феим Иса твърди, че бетонът се е полагал реално върху калта. Ако не е било така, резултатът нямало да е такъв.

200 000 лв. са за сметка на хората в Гърмен. Останалите 1,5 млн. лв. по проекта се плащат от европейските данъкоплатци. Веднага след конкурса една от двете фирми кандидати обжалва.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова твърди, че бързала да даде парите, за да спази сроковете.

„Да направиш оперативна програма за 1,7 млн. лв. и въпреки решението на КЗК, че тази сделка е незаконосъобразна, да сключиш договор... И след това ВАС да ти каже, че си извършила нещо незаконосъобразно...", коментира бившият градоначалник на общината Ахмед Башев.

Капитанова обясни, че когато може да се наруши общественият интерес и то в големи инвестиционни намерения, законът допуска предварително изпълнение. Договорите е трябвало да се сключат до септември. Ако договорите не са били сключени, средствата са щели да се пренасочат към други общини.

Башев обаче оспори, като заяви, че Капитанова е поискала дори предварително изпълнение с уговорката, че се събарят улици, падат къщи и т.н.

Заплетените юридически казуси продължават с това, че в началото на тази година при вече изпълнен проект Върховният административен съд излиза с окончателно решение, че възлагането на поръчката е незаконно.

Кметът на Рибново коментира, че по този проект в селото са били проектирани са бъдат бетонирани 5 улици. Не е било проектирано да се асфалтират. Полагали се асфалт, бордюри и тротоари. В Рибново обаче било заложено на бетон, нямало бордюри, нямало тротоари. Иса твърди, че е бил изолиран и нямало как да оказва контрол на изпълнението.

От своя страна Капитанова твърди, че са се справили перфектно и са успели да направят километри улици.