Представители на полицията и служители от общинската администрация извършват от днес проверки на адресната регистрация в ромския квартал "Кремиковци", както и на автомобилите и свидетелствата за правоуправление в района.

Това са част от мерките по овладяване на напрежението в община Гърмен, които бяха набелязани преди два дни по време на срещите между протестиращите и представители на властта.

Кметът Минка Капитанова обаче заяви, цитирана от БНР, че не малко семейства вече са напуснали махалата още при техното оповестяване. Някои от тях са поели към планината, където през летния сезон събират билки, гъби и диворастящи плодове.

Припомняме, след като през уикенда напрежението в селото се повиши рязко, полиция изолира циганския квартал "Кремиковци", а по-късно вътрешния министър Румяна Бъчварова и главният секретар Георги Костов дойдоха на място да разговарят с местните власти и протестиращите от двете страни.  В селото останаха командировани служителите на жандармерията, които да следят за нови изблици на напрежение.

Днес парламентарното заседание се откри с коментари на представените политически сили именно по темата "Гърмен".
След като от Патриотичния фронт поставиха ултиматум на управляващите за законови промени във връзка социалното и етническо напрежение в региона до 1 месец или оттеглят подкрепата си, от ДПС Лютви Местан призова да не се спекулира с това, че общината се управлява от кмет от ДПС. Изказвания по темата направиха и от БСП, а по-късно бившия президент и настоящ лидер на АБВ Георги Първанов призова да не се "гърменизира политиката".

Протестиращите жители на Гърмен и съседни села от района и днес смятат да проведат своето шествие от площада до входа на циганския квартал. Голяма протестна акция се подготвя за 2 юни.

Още вчера започнаха проверките и на ДНСК за незаконните постройки в махалата. Дирекция "Национален строителен контрол" вече е изпратила уведомителни писма до Общината и Областната управа за подновената процедура, предшестваща принудителното премахване на незаконните постройки.

От  МРРБ обявиха, че през 2012 г. са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход, в местност „Падарката", землище на с.Марчево, община Гърмен.

Към земите, върху които е разположен квартал "Кремиковци" обаче, има претенции на бивши собственици. През 2002 година, когато е започнало отчуждаването на нивите им, те са отказали възможността за обезщетение с други земи и са завели съдебни дела. Някои от тях вече имат изпълнителни листове за въвод във владение.

След изтичането на сроковете за доброволно премахване ще се пристъпи към избор на изпълнител за принудително събаряне.
Дотогава трябва да се намери вариант за временно настаняване на останалите без дом, както изисква законът. Към момента решение на този проблем няма.