Япония разглежда всички възможни начини за освобождаването на двамата заложници, взети от джихадистите от „Ислямска държава". Двама души с контакти там дори предлагат да преговарят, съобщава „Асошиейтед прес".

Припомняме, във вторник във видео терористичната групировка обяви, че ще се убие заложниците, ако в срок от 72 часа не получили 200 млн. долара откуп. Въз основа на времето, когато бе публикувано видеото, този срок ще изтече в петък.

Говорителят на правителството Йошихиде Суга днес обяви, че Япония се опитва да достигне до тези, които държат като заложници 47-годишния журналист на свободна практика Кенджи Гото и 42-годишния Харуна Юкава, основател на частна военна компания.

Суга заяви, че Япония не е получила нито едно съобщение от „Ислямска държава" след пускането на видеото.

Ко Наката, експерт по ислямско право и бивш професор в университета „Дошиша" в Киото, заяви пред репортерите, че е в състояние да достигне до „Ислямска държава".

Той и Косуке Цунеока, японски журналист, който е държан като заложник в Афганистан през 2010 г., са предложили да достигнат до „Ислямска държава" и да опитат да спасят заложниците.

Още в сряда Цунеока е предложил с Наката да отидат на такава мисия и заявил, че ако „Ислямска държава" гарантира тяхната безопасност и ги приеме като преговарящи, двамата могат директно да призоват за освобождаването на Кенджи Гото и Харуна Юкава.

Запитан дали Япония ще обмисли предложението на Наката и Цунеока да ходатайстват, Суга заяви, че Токио има готовност да разгледа всички възможни начини да спаси двамата заложници.

Не е ясно дали двамата японци ще могат да се свържат и да преговарят с „Ислямска държава", дори и да пътуват до Сирия. Япония няма никакво дипломатическо присъствие в Сирия.

Премиерът Шиндзо Абе, който се завърна от шестдневна обиколка в Близкия изток, обеща да не се поддават на тероризма и да продължат да сътрудничат в предоставянето на хуманитарна помощ за засегнатите от конфликта в региона.