Групировката „Ислямска държава" заплашва за убие двама японски заложници, ако не получи 200 млн. долара откуп в следващите 72 часа. Това става ясно от видео, публикувано днес, съобщава „Асошиейтед прес".

Смята се, че видеото е направено от медийното крило на „Ислямска държава" - „Ал Фуркан". То е публикувано на екстремистки сайтове, свързани с групировката. Мъжът във видеото говори и звучи като британски джихадист, свързан с други обезглавявания, извършени от групировката, която сега държи една трета от Ирак и Сирия в своя така наречен халифат.

Във видеото се виждат двама заложници в оранжеви гащеризони, които терористите идентифицират като Кенджи Гото Дзого и Харуна Юкава.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе обеща да спаси двамата японски заложници.

Джихадист с британски акцент казва във видеото, че японците са нарочени заради подкрепа към западните военни действия срещу групировката.

Вие гордо дарихте 100 млн. долара, за да убиете нашите жени и деца, да разрушите домовете на мюсюлманите", заявява екстремистът.

Джихадист с британски акцент вече се е появявал във видеата с обезглавяването на американските заложници Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, както и британците Дейвид Хейнс и Алан Хенинг.

През август, японски гражданин, за когото се смяташе, че е 42-годишният Юкава, бе отвлечен в Сирия. Причината му за отиване в размирната страна остава неясна. Министерство на външните работи на Япония работи за освобождаването му, но отказват да разкрият повече подробности.