Израел обяви, че прекратява хуманитарното примирие и възобновява военната офанзива в Ивицата Газа в отговор на непрестанните ракетни нападения от страна на "Хамас", съобщават информационните агенции.

Хамас наруши собственото си примирие, обяви Нетаняху
Още...

"Вследствие на непрестанните ракетни нападения на Хамас по време на хуманитарното примирие, което беше установено за благото на цивилното население в Газа, армията ще възобнови ударите от въздух, море и земя по ивицата Газа", се посочва във военно комюнике на израелската армия.

Жители на Газа съобщиха за тежък артилерийски обстрел източно от града малко след оповестяването на комюникето.

Преди това Израел беше подложен на ракетен обстрел от ивицата Газа, часове след като удължи хуманитарното примирие, съобщи "Ройтерс".

Сирените за въздушна тревога прозвучаха в южните и централните части на Израел сутринта. Най-малко пет ракети паднаха на израелска територия, а други две бяха прихванати от системата за противоракетна отбрана "Железен купол".

Не се съобщава за пострадали.

Израел удължи през нощта по искане на ООН с още 24 часа хуманитарното примирие в Ивицата Газа, до неделя в 24 часа местно време (и българско).

Палестинските ислямистки радикали от "Хамас", които контролират Ивицата Газа, заявиха, че ще приемат примирие, ако израелските войски се изтеглят от анклава.

По-късно "Хамас" се съгласи на ново 24-часово примирие с Израел в Ивицата Газа, което трябваше да започне в 14 часа, обяви говорителят на ислямистите.

"Хамас" се били съгласили на примирието в отговор на намесата на ООН и предвид на положението на палестинците, както и по случай Рамазан Байрам.

Все още няма реакция от страна на Израел.