Израел удължи примирието с ивицата Газа с още едно денонощие по молба на ООН, съобщи Би Би Си с позоваване на високопоставен израелски правителствен служител.

Така хуманитарното прекъсване на боевете би трябвало да продължи до полунощ на 27 срещу 28 юли.

Същевременно правителството на страната предупреди, че армията ще реагира при нарушаване на примирието от  страна на палестинските екстремисти.

Заместникът на официалния представител на генералния секретар на ООН - Фархан Хак,  съобщи, че Бан Ки Мун е приветствал продължаването на примирието, но е призовал да още стъпки в тази посока. От световната организация е отправен нов апел - за поне 7-дневно примирие. Това би дало възможност на служителите на ООН да доставят необходимите помощи.

Вчера Тел Авив продължи с 4 часа 12-часовия мораториум, който изтичаше в 20:00 ч., като прие огънят да не бъде подновяван до 24:00 ч.
Мярката беше предприета, з а да може в ивицата Газа да бъдат доставени харни и лекарства, а мирното население да може да напусне опасните райони край границата.

Екстремистите от Газа обаче подновиха огъня срещу Израел като изстреляха три ракети в първите минути след 20:00 ч, а . „Хамас" официално обяви, че не приема удължаването на  примирието.

В отговор на новото удължаване на мораториума с 24 часа ислямисткото движение отново отхвърли инициативата на ООН, кат о  настоя за прекратяване на блокадата на ивицата Газа.

Израел заяви, че през близките 24 часа ще продължи операцията срещу тунелите, по които в Газа контрабандно с  внася оръжие.