Президентът поставя условия, които далеч надминават конституционните му правомощия. Това заяви Атанас Мерджанов от БСП след обръщението на държавния глава. Няма причина за актуализация на бюджета, заяви той.

Според социалистите може да се актуализира само бюджетът на НЗОК. Мерджанов цитира изказване на Росен Плевнелиев от преди година по повод нуждите от актуализация на бюджета, като тогава той заявява, че това е крайна мярка.

Президентът иска служебното, назначено от него, правителство да взема заеми, за да си осигури комфорт, подчерта Мерджанов. Пак според изказването на държавния глава от преди година, става ясно, че той е срещу вземането на заеми, които да се ползват за буфер.

Президентът Плевнелиев направи всичко възможно за изостряне на политическата конфронтация, каза социалистът. Според него не направил нищо за преодоляване на противоречията между политиците.

Мерджанов припомни, че служебният кабинет има определени правомощия, едно, от които да гарантира честни избори. Според БСП избирателите ще кажат кой е достоен да прави мащабни реформи.