Президентът Росен Плевнилев отиде при депутатите в парламента, за да поиска актуализация на бюджета и по-високи правомощия за служебния си кабинет.
(Почти веднага след края на обръщението му, БСП го отрязаха, изтъквайки, че няма основание да настоява за подобни неща)

ГЕРБ готови да приемат предложената от кабинета актуализация на бюджета
Още...

Президентът настъпи и шефа на БНБ, искайки от парламента "да преодолее тази нестабилност и да се произнесе по кадровия проблем в БНБ".

Върху това акцентира президентът Росен Плевнелиев в обръщение към 42-ото Народно събрание.
Както обяви още вчера по време на консултациите с парламентарните формации, държавният глава дойде в парламента, за да направи поредното си - може би последно, обръщение в мандата на това народно събрание.

Думите на държавния глава обаче, в последствие провокираха яростен дебат между БСП, ДПС и ГЕРБ, приключил със съюзяването между депутатите на Борисов и Местан, които заедно гласуваха за извънредно заседание във вторник, на което да се гледа предложената от кабинета актуализация на бюджета.
БСП от своя страна се обявиха категорично против това.

Преди изявлението му председателят на НС Михаил Миков отново, както и във вчерашния ден, имаше затруднения с дисциплината в пленарна зала.
Моля да заемете местата си, настоя той пред депутатите. Ред обаче не настана и след като бе дадена думата на президента.
Моля ви там в ляво, седнете, също и в дясно, по-бързо, каза Миков.

Депутатите се разсеяха и за малко да забравят да гласуват процедурата за пряко излъчване на изявлението на президента по БНТ и БНР.
Извинявайте, г-н президент, обърна се Миков към държавния глава. Моля на балкона, седнете по-бързо и не се разхождайте, квесторите - помолете гостите да седнат по-бързо, продължи шефът на НС да въдворява ред.

Орешарски отказва на БСП да оттегли актуализацията на бюджета?
Още...

„Нека да ревизираме бюджета", призова от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев. Той поиска от депутатите да намерят съгласие и да гласуват „за" предложената актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавния бюджет заради една обективна, а не политическа оценка.

Може би, за да подчертае важността на призива си, Плевнелев продължи словото си, повтаряйки многократно искането за актуализация.

Нека да ревизираме бюджета заради болниците, заради общините. Нека да платим 200 млн. лева сега, за да ускорим усвояването на 6 млрд. евро европейски пари.
Нека да ревизираме бюджета заради достойните български строители, които от месец не са получавали плащания.
Нека да ревизираме бюджета заради бедстващите български граждани в Добрич, Варна, Велико Търново, които очаква подкрепа и протегната ръка".

Държавният глава отправи в пленарна зала и официалното искане за приемане на законодателна мярка, която да даде възможност на служебното правителство в случай на нужда да сключва договори и да води преговори за външни заеми. Подобно решение според Плевнелиев ще е проява на политическа зрялост.

Друг призив на държавния глава бе депутатите в последните си работни дни да внесат допълнителна доза стабилност в банковата ни система:
„Българската народна банка (БНБ) е регулаторът. Неговият управител обаче дори по време на криза е в отпуска. Нека Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да се произнесе по кадровия проблем в БНБ".

Президентът Плевнелиев засегна случая с Корпоративна търговска банка (КТБ). Желанията на държавния глава са да се разкрият всички връзки на политици, прокурори, общественици с КТБ.

„Само така подмененият преход ще приключи и ще започне новият", убеден е Плевнелиев.

В кризата с КТБ той вижда най-големия тест днес за българската държава.

Оценка на кредит по кредит от родни и чужди експерти, координиране на действията на БНБ, КФН и прокуратурата, за да се разбере има ли и колко е голяма дупката в тази банка, са другите искания на държавния глава.

„Ако има дупка, къде са отишли парите?", попита още президентът.

Плевнелиев си спомни и Държавна сигурност, като заяви, че през 25 години демократически преход не е казана цялата истина за принадлежността на политическия елит на страната към комунистическите тайни служби, което е грешка.

„Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ; ако допуснем истината за КТБ да бъде изметена; ако превърнем досиетата на КТБ в новата златна мина за изнудване на политици, както бяха до сега досиетата към ДС", отсече още Плевнелиев.

Иначе Плевнелев не пропусна и по-общото и скучновато политическо говорене.

Тежкото противопоставяне и личните нападки допринесоха за ерозиране на доверието в институциите, разкри той и констатира, че оставяме зад нас вече втора извънредно трудна политическа година.

Политическите битки често наподобяваха път без изход, изтъкна държавният глава. Необходимо е да положим усилия, за да преведем страната през трудностите, настоя той.

Плевнелиев се надява да се спазват договорките, постигнати при него, за по-висока стабилност в страната. Имало е и ще има политически кризи в страната, по думите на президента. Той посочи, че много по-важно днес е национално отговорното поведение.

Най-важното са реалните проблеми на хората и тяхното решаване, изтъкна още Росен Плевнелиев. Здравеопазване, демография, пенсии според него са проблемите, които интересуват хората.

На изборите в началото на октомври той настоя политиците да успеят да покажат, че могат да приоритизират националните приоритети и могат да постигнат съгласие по тях.

Плевнелиев настоява, застраховайки се, да се извърви конституционната процедура след оставката на кабинета, така че да се спази договорката за датата на изборите 5 октомври.
Припомняме, вчера той връчи мандат за нов кабинет на ГЕРБ, който веднага бе върнат. Днес предстои да стори същото с БСП, но за момента не се знае дали социалистите ще се откажат на момента, както вчера това стори Борисов.

Дотогава Плевнелиев настоява институциите съвестно и отговорно да изпълняват задълженията си.