Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров отрече обвиненията, отправени му от страна на следователката Татяна Шарланджиева и зам.-министърът на икономиката Корнелия Нинова и заяви, че не той е оказвал натиск, а него са го притискали.

„Има един човек в тая държава, който си мисли, че тя му е собственост. Той ме заплаши, че ще има такава пресконференция и че с финасовите си възможности, би могъл да ме ликвидира", заяви Александров, цитиран от Би Ти Ви.

По думите му той е заплашван физически. Александров отказа да каже името на човека, от който е получавал заплахите и допълни, че съответните органи вече са уведомени за този случай.

По думите му следователките Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова са били едни от най-толерираните от него следователки. Александов изтъкна, че по-късно е разбрал, че е бил умело манипулиран.

Двете следователки, отправили обвиненията са жертви на един режисиран сценарий, те участват в едно реалити шоу, в което има много малка доза истина, подчерта Александров. Той заяви, че се чувства омърсен от думите им.

На въпрос каква роля в развитието на следствието срещу бившия шеф на „Топлофикация - София" Валентин Димитров играе писмото с инициалите Р.Овч., Александров отговори, че това писмо е само умалено копие на други, по-сериозни „отмятания".

По думите на директора на НСлС на много хора им се ще да има политически акцент в скандала. Той подчерта, че следователките Шарланджиева и Иванова, както и зам.министър Нинова „Злоупотребяват с това, че се познавам с Ахмед Доган - сега точно преди изборите."

Александров заяви, че е бил подложен на натиск от страна на зам.-министъра на икономиката Корнелия Нинова и уточни, че тя му е поискала снимки. Той не поясни за какви снимки става въпрос, но каза, че снимките са правени на Боровец.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова от своя страна отрече да е искала такива снимки и заяви, че няма представа за какво говори Александров.

Никога не съм искала такива снимки, изненадва ме, не знам за какво говори", заяви Нинова, цитирана от Би Ти Ви.

"Аз съм по-лесна мишена от Румен Овчаров, защото съм по-ниска, по-млада, с по-нисш ранг в партията и управлението и затова натискът е насочен към мен", подчерта Корнелия Нинова.

По думите й, причините да се озове в скандала за източването на "Топлофикация" са свързани с това, че е зам.-министър на икономиката, че е приятел със следователите, обвинени по случая и за да има манипулация над обществото по темата за "Топлофикация".

Заместник-министърът на икономиката призна, че с двете следователки Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова се познават повече от 12 години, че са работили заедно, когато самата Нинова е работила в следствието и че отношенията им са приятелски.

Тя подчерта, че трите никога не са говорили по темата „Топлофикация". По думите на зам.-министъра ресорът й в Министерството на икономиката не е свързан с „Топлофикация" и тя самата няма нищо общо с енергетиката. Корнелия Нинова поясни, че представлява министерството на икономиката в Държавния резерв и в „Булгартабак".

Нинова разказа, преди време двете следователки са й предали компрометиращи материали, които уличават директора на „Булгартабак" Христо Лачев в извършване на престъпления. Тя е завила, че това не е начина за събиране на доказателства и след консултация с министър Овчаров, са изпратили писмо до министъра на финансите Пламен Орешарски с искане за пълна ревизия на „Булгартабак".

След това към нея е отправено искане от страна на следователките, свързано с комисията по хазарта. От нея е поскано да съдейства на определена фирма да получи лиценз за хазарт. Нинова поясни, че след проверка е станало ясно, че капиталът на фирмата е с неясен произход и не може да й се даде лиценз.

Третото искане от страна на следователките се отнася до отпускане на стоки от резерва. Поисканите стоки не са отговаряли на закона и затова Нинова е гласувала "против" и е приложила две страници писмени мотиви за вота си.

„Това изчерпа търпението на Ангел Александров. След това получих обаждане от Зоя Иванова", заяви Корнелия Нинова и допълни, че по думите на следователката Ангел Александров е бил много ядосан и според него поведението на Нинова не е целесъобразно.

Зам.-министърът определи това действие като психически натиск.

Тя разказа, че последователно са й откраднали две коли и са били оставяни бележки с надпис: „Да би мирно седяла, не би чудо видяла".

Колите на зам.-министъра са откраднати през септември и през март и по думите й хронологично това е станало след като е отказала доказателствата за „Булгартабак" и след като е гласувала против освобождаването на стоки от резерва.

Нинова сподели, че била поканена на среща от Ангел Александров, но е отказала с мотива, че няма за какво да си говорят. „Аз съм бивш следовател и знам, че в следствие се ходи само, ако получиш призовка."

Тя изтъкна, че според нея натискът, оказван й от страна на шефа на НСлС е по-скоро икономически, отколкото политически.

„Смятам, че е въпрос на икономически интереси от страната на Ангел Александров, които не са били удовлетворени от мен", каза в заключение зам.-министърът.

Попитан по случая с откраднатите коли на зам.-министъра и оставяните бележки, Ангел Александров заяви: "Твърде много криминални романчета е чела госпожата и е почнала да се увлича". Директорът на НСлС допълни, че не желае да участва в разговор "с тази госпожа".