От две седимици съм подложена на психологически натиск от страна на Ангел Александров.
Това каза на пресконференция в БТА следователката по делото срещу бившия шеф на "Топлофикация-София" Валентин Димитров Татяна Шарланджиева.

Пресконференцията е организирана по повод предложението на директора на Националната следствена служба Ангел Александров за дисциплинарното й уволнение.

Шарланджиева отрече да е изнасяла информация по аферата „Топлофикация".

Стана ясно, че тя е отправила обвинение към директора на националното следствие Ангел Александров, че й е оказвал натиск да работи за определени икономически интереси.
Александров ми оказваше психически тормоз и настояваше за оставката ми, добави тя.

Следователката отрече също така да е изнасяла информация в полза на Красимир Георгиев.

Натискът върху Шарланджиева се изявява в искане за лобиране пред Корнелия Нинова -заместник-министър на икономиката и енергетиката, за определени икономически интереси.

Възползвайки се от приятелството между двете, Ангел Александров се е стремял да получи уличаващи доказателства срещу Христо Лачев - шеф на „Булгартабак".

Отново чрез помощта на Нинова Ангел Александров искаше да бъде деблокирано определено количество от Държавния резерв в полза на следствената служба, добави Шарланджиева.
Той е искал още фирма да получи лиценз за хазартни машини, но въпросната фирма е имала недоказан произход на средствата, уточни тя.

Част от разговорите ми със заместник-министър Нинова бяха по настояване на Ангел Александров, каза още Шарланджиева.

Припомняме, вчера стана ясно, че директорът на Националното следствие Ангел Александров е поискал дисциплинарно наказание за своята подчинена Татяна Шарланджиева.
Мотивите му са недобро водене на разследването, както и изнасяне на вътрешна информация на трето лице.

Междувременно зам.министър Нинова разпространи официално изявление във връзка със скандала:

"От месеци съм обект на натиск от страна на директора на НСлС г-н Ангел Александров.
Въпреки това съм потресена от това, докъде стигна той.

Не съм се подавала и няма да се подам на опити за изнудване. Нямам и никакво намерение да пълня черни каси с парите на  „Булгартабак".

Не мога да съгласувам решения за освобождаване на запаси от Държавния резерв без никакви аргументи за такава необходимост, още по-малко да влияя на Комисията по хазарта да се лицензират фирми с недоказан произход на капитала.

Никога няма да си позволя да участвам в такива схеми не само заради политическата отговорност, която нося, но и поради факта, че съм била следовател и си давам ясна сметка какви могат да бъдат последствията за мен самата рано или късно.

Нямам отношения към „Топлофикация София" нито служебно, нито лично. Никога не съм се интересувала от това как се развива делото или спора по управление на дружеството. Всички ангажирани в този казус колеги могат да го потвърдят.

Опитват се да ме въвлекат в елементарен компромат. Цинично е използването на болезнената за хората тема Топлофикация по този начин."