Европейският съд по правата на човека отсъди, че разпятията са допустими в класните стаи в европейските училища, предаде АФП.

Решението е в сила за всичките 47 страни - членки на Съвета на Европа.

Припомняме, през 2009, Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Италия за наличието на разпятия в класните стаи, с което се  нарушава правото на родителите да възпитават децата си според техните убеждения и правото на децата на свобода на религията. Тъжителката бе италианската гражданка Солие Лауци, живееща в Абано Терме.

Двете й деца, на 11 и 13 години, посещавали през 2001-2002 г. държавното училище в града, където всички класни стаи имали разпятие на стената. Според Лауци присъствието на тези разпятия нарушавало принципа на светския характер на образованието.

Това решение, обаче, бе обжалвано от много държави, начело с Италия.

Италианският министър на външните работи Франко Фратини заяви, че "победата" на разпятията е победа на общественото мнение в Европа.

Представители на Ватикана заявиха, че разпятието е не просто християнски символ, но и символ на Запада, какъвто е полумесецът за ислямския свят. Опитите за отстраняване на такъв символ са посегателство и за света, на който принадлежи.

Дебатите "за" и "против" християнския символ в училище засегнаха и Германия, където през 2010 година първата в Германия министърка от мигрантските среди, мюсюлманката Айгюл Йозкан, предизвика спор още преди да встъпи в длъжност, казвайки че разпятието нямало място в класните стаи.

След надигналите се протести от средите на управляващите в Германия християндемократически партии новата социална министърка в кабинета на провинция Долна Саксония Айгюл Йозкан оттегли думите си и предложи извинение.