Вече близо месец, след като Италия беше осъдена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург за наличието на разпятия в класните стаи, страстите в страната не стихват.

Зам.-министърът на транспорта е предложил на флага на Италия да бъде добавен и кръст, съобщават световните агенции.
Този християнски символ е съществена част от европейската идентичност, категоричен е той.

Роберто Кастели е член на антиимигранстката политическа група Северна лига, която е част от управляващата коалиция на премиера Силвио Берлускони.

9 от европейските страни имат на флаговете си кръст, изтъква политикът.

Предложението на Кастели идва само няколко седмици, след като Съдът в Страсбург постанови, че разпятията трябва да изчезнат от италианските училища.

Според Европейския съд за правата на човека така се нарушавало правото на родителите да възпитават децата си според техните убеждения и правото на децата на свобода на религията.

Тъжителката по делото беше италианската гражданка Солие Лауци, живееща в Абано Терме. Двете й деца, на 11 и 13 години, посещавали през 2001-2002 г. държавното училище в града, където всички класни стаи имали разпятие на стената.

Според Лауци присъствието на тези разпятия нарушавало принципа на светския характер на образованието.

Не се посочва каква религия изповядва семейството на Лауци, но са известни множество случаи на мюсюлмани, които са изразявали остро недоволство от наличието на христовия кръст в класните стаи в италианските училища.