Концесионният договор за почистване на столицата с фирма „Новера" е прекратен.

Това се казва изпратено до медиите съобщение от столична община.

В него се посочва, че кметът на София Бойко Борисов е изпратил едностранни предизвестия до изпълнителните директори на ДИТЦ ЕАД и „Чистота-София" АД, с което ги уведомява, че договорите се прекратяват поради системното им неизпълнение.

Седем дни се опитвахме да не допуснем тази гледка.
                         Борисов

Прекратяването влиза в сила в момента на получаване на едностранните предизвестия от двете фирми, се казва още в съобщението.

По думите на столичния градоначалник Бойко Борисов „Новера" е изпълнила политическата си поръка. Целта според него е темата за боклука да отклони вниманието на столичани от свършеното от общината.

Седем дни се опитвахме да не допуснем тази гледка, коментира кметът относно препълнените кофи с боклук.

Евророма ще внесат сигнал в ДАНС за напрежение в циганските квартали, заради побой над служители по почистванете.
                         Още...   

Той обясни, че се водят преговори с няколко фирми, за да се нормализира снегопочистването и извозването на боклука.

Припомняме, вчера Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве предупреди, че проблемите със сметосъбирането и извозването на битовите отпадъци в столицата носят потенциален риск от възникване и разпространение на заразни заболявания.

В неделя пред сградата на столичното кметство общинари от БСП и ГЕРБ заформиха страхотен скандал помежду си. Червените поискаха оставката на Борисов и хвърлиха пред общината черни пликове за боклук със забоден на тях по един гербер.

В спора се намеси и премиерът Станишев. Той коментира, че възможно държавата да се намеси в решаването на проблема в законовите й правомощия, като добави, че това вече се е случило с казуса около "Топлофикация - София".