Премиерът Станишев коментира разразилия се скандал между общинските съветници от БСП и ГЕРБ пред сградата на общината в София.

Според него ситуацията с боклука на София е съмнителна и трябва да бъде проверена от прокуратурата.

Възможно е държавата да се намеси в решаването на проблема в законовите й правомощия, каза още министър-председателят, като добави, че това вече се е случило с казуса около "Топлофикация - София".

Припомняме, след дълги спорове около проблемите на Топлофикацията, в средата на ноември столичната община прехвърли безвъзмездно дела си на държавата.

Той изказа мнение че кризата с боклука е предизвикана умишлено, за да може тази дейност да премине в определени ръце. В този смисъл има намесени партийни и корупционно интереси, посочи премиерът.  Станишев  добави, че съветници на БСП са предложили прекратяването на договора с „Новера" още през 2007 година.

Премиерът допълни още, че от общо 264 общини в България нито една тях не се обръща с молба за помощ, докато на столичната община се съдейства постоянно. В този смисъл, посочи премиерът, столична община очевидно се справя трудно със задълженията си.

Междувременно стана ясно, че концесионерът по чистотата „Новера" ще започне да събира и извозва сметта от столицата в 22 ч. тази вечер.