Израелската противоракетна система „Железен купол" е прихванала 90% от изстреляните от Палестина ракети към населени места през тази седмица. При минивойната през 2012 година между двете страни щитът прихвана 85%, съобщава Ройтерс, позовавайки се на американски и израелски официални лица.

Населените райони в Израел се пазят от седем батерии, които управляват системата. Тя е създадена от Rafael Advanced Defense Systems с финансова помощ от САЩ.

От компанията производител обясниха, че работят за подобряване на щита, който е изграден да поразява вражески ракети, които заплашват населени райони и да игнорират други.

Към момента има само няколко ранени израелци от ракетния обстрел от Газа.
Израелски представител на ВВС каза, че системата има „около 90%" успех от началото на седмицата.

Израел обяви, че от Ивицата Газа са изстреляни повече от 350 ракети и близо 80 са прихванати, докато останалите са паднали в открита местност.

По последна информация 76 са жертвите при бомбардировките над Газа от началото на операцията, която започна понеделник вечерта.

Първоначално щитът защитаваше израелските градове и села от ракети с обсег на действие 5-70 километра, но сега може до 150 километра.

До момента екстремистите в Газа са изстреляли ракети, които са достигнали до 115 километра на израелска територия, заплашвайки Тел Авив, северното пристанище Хайфа и Йерусалим.

Според експерти „Хамас" използва доставяни от Сирия и Иран ракети M302 със 144-килограмови бойни глави и ракети M-75.