Заявка за втори мандат направиха управляващите в хода на актуализирането на управленската си програма, което тече при закрити врати в Хисаря.

Ние си поставяме за задача да направим ясна заявка на управляващата коалиция за втори мандат 
               Йордан Цонев

За пореден път представителите на управляващите отрекоха на дневен ред да са промени в кабинета.
Както се казва, човек предполага, а лидерите на коалицията разполагат", заяви във връзка с това Милен Велчев.

След няколкочасово заседание в хотел „Хисар", който е недостъпен за журналисти, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, и заместник-председателите на ДПС и НДСВ Йордан Цонев и Милен Велчев представиха първите резултати от разширеното заседание на управляващите.

В него, освен лидерите на трите партии, участват всички министри, партийните ръководства и ръководствата на парламентарните групи и комисии.

„Ние си поставяме за задача да направим ясна заявка на управляващата коалиция за втори мандат", каза заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

От своя страна заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев подчерта, че управляващите са се събрали в хотел „Хисар", не за да договарят предизборна коалиция и изрази надежда всяка от трите партии да покаже добри резултати на следващите избори.

Ивайло Калфин съобщи, че са уточнени четири основни цели на управляващите

  • повишаване на доходите и качеството на живот
  • подобряване на бизнес климата и потенциала за икономически растеж
  • изграждането на икономика, базирана на знанието
  • повишаване на качеството на здравните услуги и тяхната ефективност.

Целите, които си поставяме, са за оставащите месеци до изборите. Те не са самоцел и не се поставят предизборно", подчерта Калфин.

Управляващите възнамеряват да постигнат повишаване на доходите и качеството на живот чрез предлаган от тях социален пакет, който в най-скоро време ще бъде съгласуван с работодателите и синдикатите.

Новият социален пакет
Намаляване на осигурителните вноски;
Отпадане на повече от 26 регулативни режима

„Един от начините целта да бъде постигната е намаляване на осигурителните вноски, но колко и по какъв начин ще се реши след дискусия между социалните партньори", каза Йордан Цонев.

Друг вариант е изравняване на различните участници в осигуряването.
В момента вноската от работодателя е по-голяма, а тази от работещия е по-малка и те биха могли да се изравнят.

„Замисленото намаляване на осигурителната тежест се прави за увеличаване на стимулите за участие в осигурителната система", отбеляза  Ивайло Калфин.

Като друг резултат от днешните дискусии Йордан Цонев посочи консенсуса по намаляването на регулаторните и лицензионни режими.

„Ще останат само тези, които се изискват по конституция и според европейските директиви, а всички останали - в коша", каза Йордан Цонев.
Той поясни пред news.bg, че ще отпаднат повече от 26 регулативни режима.

Не сме затънали в доволство. Две трети от времето отиде за анализ на това, което не сме свършили

Ивайло Калфин заяви, че на днешната дискусия е било отчетено, че голяма част от правителствената програма е изпълнена и изтъкна като постижения на управляващите увеличения брутен вътрешен продукт, добрия икономически растеж и инвестиционния климат.

За периода 2005-2007 г. в България са влети 12.5 млрд. евро преки  чуждестранни инвестиции, което е повече от очакваните средства до 2013 г. от структурните фондове на ЕС, отбеляза Калфин.

„Не сме затънали в доволство. Две трети от времето отиде за анализ на това, което не сме свършили" - подчерта Йордан Цонев.

Управляващите до късно тази вечер ще дискутират по управленската си програма.
Очаква се утре тримата лидери на управляващите парти и да представят постигнатите решения.