8 града в цялата страна излизат на протест утре - 17 март, срещу Закона за ГМО.

Новите текстове не предотвратяват отглеждането на ГМО в България, тъй като дават възможност да се отглеждат хибридите, разрешени в ЕС, заявиха на пресконференция организаторите на кампанията "България, свободна от ГМО".

Припомняме, на последното заседание на екокомисията в парламента стана ясно, че изцяло се забраняват ГМО у нас.

Серията от протести започват в 8:30 часа в градинката пред Народното събрание в София.

В 11 часа започва протест в Плевен, в 12 часа в Пловдив, Велико Търново в Кюстендил, в 15 часа в Русе и град Рудозем.
Организаторите ще внесат декларация срещу Закона за ГМО в Народното събрание.

Сред исканията в нея са: в Закона за генномодифицираните организми да бъде формулирана ясна и конкретна забрана за освобождаване в околната среда и пускане на пазара на всякакви генетично модифицирани хибриди, получени от традиционни български култури; в чл.80 да бъде подписана ясна забрана за освобождаване на ГМО в околната среда и за отглеждане на ГМО с търговска цел в защитените територии и защитените зони от "Натура 2000", както и на отстояния т границите им, не по-малки от 30 км.
Декларацията е подкрепена от Националната асоциация на зърнопроизводителите, Българска асоциация на фермерите, Българска асоциация "Биопродукти".

Представители на „България - свободна от ГМО" цитираха проучване, проведено от Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), което показва, че 97 % от анкетираните смятат, че България трябва да отстоява и пред ЕС забраната за отглеждане на ГМО.

Оставаме с усещане, че парламентът действа по маниера на тъпана - ние намираме кусур на текст, те се чудят как да го преправят по витиеват начин, заяви Свилен Георгиев, представител на организаторите.
По думите му, впечатлението е, че този закон се пише на коляно.

Не е тайна, че парламентът наруши собствения си правилник и без да има готов текст тръгна да гласува, каза още Свилен Георгиев.

Народните представители бяха призовани, независимо от коя парламентарна група са и какви принципи имат, да гласуват така, както обществото иска.

„България гласува да бъде свободна от ГМО. Това е волята на обществото и молим представителите в НС да изразят тази воля утре", призоваха от организацията.

Те посочиха, че в момента Европа е разцепена две в мнението си по ГМО.
Само 5 държави в цяла Европа отглеждат ГМО.

Това са Румъния, Чехия, Словакия, Португалия и Испания, като в последно време се наблюдава спад от 10 % от териториите, на които се отглеждат генномодифицирани организми.