Изключително единодушие срещу разпространението на генно модифицирани организми у нас регистрира Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Националното представително проучване е направено по поръчка на народния представител Лъчезар Тошев и е направено между 5 и 12 март. В него са участвали 1214 души, предаде БНР.

На практика съществува консенсус по въпроса за ГМО, както в различните социално-демографски групи, така и сред привържениците на различните политически сили, и сред политически пасивните анкетирани граждани, отбелязват социолозите.

Общо 93 процента от интервюираните одобряват действащата сега забрана в България да се отглеждат генетично модифицирани тютюн, маслодайна роза, лоза, пшеница, плодове и зеленчуци.

Между 94 на сто и 96 на сто от анкетираните одобряват действащата забрана за отглеждане на ГМО в 30-километровата зона около защитените територии.

Също така е прието и изискването министърът на околната среда задължително да отказва разрешение за отглеждане на ГМО в съседство с терени с биологично земеделие, както и въвеждането на забрана да се отглеждат ГМО в 10-километровата зона около пчелини.

Общо 97 на сто от участвалите в изследването поддържат мнението, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия.

Само три на сто смятат, че България трябва да премахне съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия.

Общо 80 на сто от анкетираните са информирани за обсъжданите промени в Закона за ГМО, като 14 на сто следят темата в подробности.

Една пета не са информирани за обсъжданите промени - това са преди всичко хора с основно и по-ниско образование, учещи, безработни и жители на селата.